In gesprek met….

Zaterdagavond dronken we gezellig een paar biertjes en wijntjes met collega’s van Stuart toen we in gesprek raakten met een van zijn collega’s, iemand die ik nog niet eerder had ontmoet. Een jongen uit Mexico, 28 jaar oud en Engeneer. Hij vertelde dat hij uit het noordelijke deel van Mexico komt bij de grens van de Verenigde Staten. Ik zat meteen vol vragen.

Ik had natuurlijk ook die aflevering van Spuiten en slikken op reis in Mexico gezien(Ja uitzending gemist is mijn daily guilty plessure)
Ik vroeg hem meteen de oren van zijn hoofd, hij zal wel gedacht hebben ‘wat moet deze meid van me?!’
Is het echt zo gevaarlijk? Veel drugs? Hoe blijf je er buiten? En wat gebeurt er als je er niks mee doet? Ben je ooit in gevaar geweest?  Hij verteld.

Het komt er op neer dat het echt zo gevaarlijk is als wij denken. Alleen in de toeristische plaatsen en de echte trekpleisters valt het wel mee maar in de steden en op het platteland niet. Hij heeft meerdere lijken gezien met kogels door hun hoofd. Zelfs zoveel dat hij er behoorlijk aan gewent is geraakt. Dit is niet normaal, zei ik, dat hoort toch niet dagelijkse kost voor je te zijn. Dat is het dus helaas wel. De kinderen spelen in de straten waren de dode lichamen liggen. 1 keer is hij in gevaar geweest toen hij bij een vriend thuis zat en er iemand voor het huis werd doodgeschoten.
Het zuiden is armer dan het noorden daarom kiezen in het zuiden meerdere mensen ervoor om in de drugssector te gaan werken. Er wordt veel geld geboden en je hebt niet veel keus. Als je weigert kun je het risico lopen om vermoord te worden. In het noorden is het dus ietsje rijker en krijgen meer mensen de kans om naar school te gaan. Zo ook hij. Hij is een computer engineer en is dus goed bezig. Het is in het noorden echter wel zo dat als je bijv. wiet bij de ene dealer koopt en een andere dealer komt daar achter je weer een risico extra loopt. Je kunt het dus eigenlijk nooit goed doen. De politie is ontzettend corrupt en doet zelf ook lekker meer aan de slechte kant van de drugsoorlog. Hij raadde het sterk af om lekker zelf te gaan rondrijden in Mexico maar een strandvakantie of georganiseerde reis was wel prima.
In de toekomst willen hij en zijn vriendin proberen te emigreren, hij wil in Nieuw Zeeland gaan wonen.

Ik vond het een ontzettend interessant gesprek om te horen hoe zo iemand leeft en hier mee om gaat. Ik stond versteld van de koele manier waarop hij over de lijken sprak dat dat zo normaal is, dat is het niet! Ik heb nog nooit iemand met een kogel in z;n kop op straat zien liggen hoor, het leek wel alsof we hem even wakker moesten schudden. Wat hebben wij het ontzettend goed en wat hebben we een geluk om mensen te ontmoeten en verhalen te horen over hoe andere mensen leven en hoe hun cultuur is. Door dit soort verhalen laat het je wel even beseffen dat ons thuis een heerlijk veilig thuis is zonder lijken en drugskartels in de straten.

One Comment on “In gesprek met….

  1. Goh wat heftig ! En je hebt gelijk wat wonen wij hier mooi! Je voelt je op je gemak ,hoeft niet altijd op te letten of er ook wat gebeurt en als er een moord in t land gepleegd word komt het op het journaal en dan zeggen we goh alweer een moord een paar weken geleden ook al!Ik weet niet hoe het in New Zealand is maar wij hebben t goed hier !! xg

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *