Long Distance Lovestory; Ilse & Deniz

Het is weer long distance donderdag! Met deze week de Nederlandse Ilse en de Turkse Deniz. Lees nu hun verhaal!

 

 1. Wie ben je en waar kom je vandaan?
  Mijn naam is Ilse, ik ben 27 jaar en ik kom uit Breda. Ik ben in 2013 geslaagd voor mijn studie Toerisme aan de NHTV en heb verschillende baantjes in het toerisme gehad. In mijn vrije tijd schrijf ik weleens aan mijn eigen reisblog; travelette.eu. Ik hou dus wel van reizen!
 2. Wie is je partner en komt hij vandaan?
  Mijn vriend zijn naam is Deniz en zoals je misschien al kan raden is hij Turks. Hij komt oorspronkelijk uit Adana in het zuid-oosten van Turkije, maar woont en werkt nu in Istanbul.
 3. Hoeveel km is de afstand tussen jullie?
  Op dit moment wonen we samen in Istanbul, maar voordat ik Nederland verliet om bij hem te gaan wonen, was er zo’n 2200 km tussen ons. Gelukkig was dat makkelijk te overbruggen met het vliegtuig. ‘Slechts’ 3,5 uur vliegen.
 4. Wat is de situatie op dit moment? Zijn jullie nog samen, waar ben jij op dit moment, waar is hij op dit moment? Hoe lang nog voor jullie elkaar weer zullen zien?
  11857625_1163473413667900_1139191318_n
  Zoals ik al zei wonen we op dit moment samen in Istanbul en hebben we de afstand achter ons gelaten. We gaan aan het einde van het jaar trouwen en vonden het belangrijk om elkaar nog beter te leren kennen en daarvoor eerst te gaan samenwonen. Je kan elkaar niet echt heel goed leren kennen als je elkaar lang niet ziet en telkens maar een korte tijd echt samen bent.
 5. Hoe hebben jullie elkaar leren kennen? En hoe lang zijn jullie nu samen?
  Veel mensen denken altijd dat we elkaar in Turkije hebben leren kennen, maar we hebben elkaar ontmoet toen we beiden werkten in Spanje. Hij was destijds barman bij een strandlounge en ik was reisleidster. Ik kwam daar regelmatig voor welkomstbijeenkomsten en hij hielp met de voorbereidingen daarvan. We zijn nu iets meer dan een jaar samen.
 6. Wat is het grootste cultuur verschil?
  Dat is moeilijk te pinpointen, want het is niet 1 specifiek iets en eerlijk gezegd merk je dat ook niet direct tot je elkaar beter kent en vaker ziet, vind ik althans. Het zijn vaak meningen of maniertjes in het dagelijks leven. Voor Nederlanders is geld heel belangrijk, we sparen graag en kopen iets vaak zo goedkoop mogelijk. Turken vinden geld niet zo belangrijk en geven dat graag en ook sneller uit aan kwaliteit en geven het ook aan familie en vrienden als dit nodig is. Je kan je voorstellen dat daar nog weleens discussies van komen, haha.
  Wat ik verder nog een mooie vind is dat Turken hun hoofd een beetje omhoog gooien en een ‘tsk’ geluid maken als ze ergens ‘nee’ op zeggen of iets ontkennen. In Nederland doen we dat als we geirriteerd zijn. Ik vroeg me in het begin vaak af waarom hij geirriteerd was terwijl ik een normale vraag stelde.
  Ik heb verhalen gehoord van meiden met een Turkse vriend die nog tegen veel meer dingen aanlopen, maar daar merk ik gelukkig niks van. Dat komt waarschijnlijk ook omdat Deniz de helft van zijn leven in Duitsland en Spanje heeft gewoond. En zeker de manier van leven in Duitsland lijkt erg op die van Nederland.IMG-20151227-WA0016
 7. Hoe vaak zien jullie elkaar?
  Toen we een lange afstandsrelatie hadden ongeveer 1 keer per maand. En dat is vergeleken met sommige stellen nog vaak! Ik had het geluk om 7 maanden te kunnen werken in Antalya en dan kwam hij me elke maand een weekend opzoeken.
 8. Wat vind je het lastigste van een lange afstandsrelatie?
  Dat je elkaar lang niet kan zien natuurlijk, je kan dingen niet écht goed delen, maar ook dat je soms niet weet wanneer je elkaar weer gaat zien. Je kan namelijk niet zomaar eventjes een weekendje naar iemand toe. Je moet er vaak een week voor vrij nemen. En als Nederlander zal je vaker naar Turkije gaan dan dat hij/zij je bezoekt. De vakantievisum eisen zijn namelijk erg streng, kosten veel geld en je moet vaak lang wachten tot je hoort of het is goedgekeurd of niet. Gelukkig is er sprake van visumvrij reizen voor Turken naar de EU in 2016, hopelijk gaat dat door.
 9. Wat mis je het meest?
  Simpele dingen mis je dan het meest. Een knuffel, een kus, even samen lachen, je dag doorspreken. Wat ik altijd erg vond is dat je bij elke verjaardag je vriendinnen ziet met hun vriendje en je bent zelf altijd alleen. Je leert hun vriend kennen, terwijl zij de jouwe misschien 1 keer of nooit hebben gezien. Veel dingen gaan ook wel via Skype en dat helpt een hoop, je kan elkaar zien en horen, maar je kan elkaar niet aanraken en dat maakt het verlangen soms alleen maar groter en uiteindelijk blijf je toch alleen zitten.
 10. Hoe ervaar jij een lange afstandsrelatie? Zou je het andere mensen aanraden en heb je tips voor mensen die een beginnende lange afstandsrelatie hebben?
  Lange afstandsrelaties zijn pittig, maar het is het waard. Je gaat voor elkaar ondanks de voor- en de nadelen en de afstand, dat maakt het al snel serieus. Je gaat snel over de toekomst nadenken. Echt aan te raden valt het natuurlijk niet omdat je elkaar weinig ziet, maar ik denk dat niemand van te voren er naar op zoek gaat. Je ontmoet iemand en je wilt ervoor gaan, omdat je met hem of haar een toekomst wilt. “Distance means so little, when someone means so much”.
  Tips voor een ‘beginner’:
  IMG-20151230-WA0006Skypen natuurlijk! Een voordeel van skypen in het begin van je relatie is dat je veel praat en minder fysiek bent met elkaar, om het zo te zeggen, waardoor je elkaar sneller leert kennen. Je komt vaak op de meest interessante onderwerpen om over te praten.
  2. Probeer altijd af te spreken wanneer je elkaar weer ziet, zelfs als dit nog maanden ver kan zijn en er nog niets zeker is. Zo kun je toch ergens naartoe leven en heb je in ieder geval een vooruitzicht.
  3. Probeer je relatie net zo ‘normaal’ te houden als een relatie met iemand vlakbij. Iedereen kan begrijpen dat je elkaar mist, maar gun elkaar ook ruimte om je eigen dingen te doen. Als hij/zij eens een avondje of middagje niet veel kan whatsappen of bellen, besef je dan dat hij/zij ook een eigen leven heeft met familie en vrienden en je niet altijd 100% de aandacht kan geven. Des te meer heb je de volgende keer te bespreken.
  4. Bespreek de toekomst al snel. Waar wil je naartoe met de relatie? Uiteindelijk wil je toch ergens samen gaan wonen. Is het echt serieus? Anders kan het reizen nog een duur grapje worden.
 11. Hoe vaak en hoe hebben jullie contact? Wij hadden elke avond wel contact via Skype, meestal een uurtje. Soms ging ik op familiebezoek of met vriendinnen weg en dan whatsappten we altijd wel, maar dat doe je eigenlijk de hele dag door al wel, zoals de meeste stellen.
 12. Wat is de langste periode dat jullie elkaar niet hebben kunnen zien? De langste periode was 6 weken. Ik ging in die tijd naar Antalya om te werken en was net voor mijn vertrek nog bij hem geweest. Eenmaal aangekomen had ik 1 week een intensieve training en werd ik nog 2 weken daarna ingewerkt. Toen ik eenmaal in het werkritme zat kon hij een weekend langskomen. Eindelijk, want ik vond het vreselijk lang en dan te bedenken dat er meiden zijn die hun vriend soms 6 maanden tot een jaar niet zien door hun dienstplicht.
 13. Hoe zie je jullie toekomst?
  We hebben het niet lang volgehouden, want na mijn zomerseizoen in Antalya ben ik verhuisd naar Istanbul. Hier woon ik nu sinds 4 maanden, maar we zien onze toekomst in Nederland. Ik vind Turkije een heel mooi land maar ik zie me er niet voor altijd wonen. Gelukkig maakt het hem niet uit. Aan het einde van de zomer gaan we trouwen en dan ga ik terug naar Nederland om alles in gang te zetten om hem daar te krijgen.

 

Heb jij ook een lange afstandsrelatie en wil je onze vragen beantwoorden of een verhaal schrijven voor dit onderdeel? Mail dan naar fardou@fartravels.nl en wie weet staat jou long distance lovestory volgende week hier!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *