The great escape…

Waarom reizen we eigenlijk? Zit er een dieper gevoel van binnen waarom wij de need hebben om te gaan reizen. Een paar minuten geleden hadden Stu en ik een goed gesprek. Ik besloot hier over te gaan schrijven want ik heb een mening nodig. Waarom reis jij? Ik ben erg benieuwd wat je van mijn denken vindt.

Je gaat weg omdat je op avontuur wilt. Je reist omdat je nieuwe culturen wilt ontdekken of omdat je nieuwe mensen wilt ontmoeten, anders wilt eten, ergens wilt gaan surfen, hiken, mountainbiken etc.etc.
Maar zit hier eigenlijk ook een verdere betekenis achter? Gaan we echt om die reden op reis?
Misschien reizen we wel omdat we denken dat we onszelf en de mensen om ons heen iets te bewijzen hebben. Misschien omdat we willen ontsnappen van iets in ons thuis of omdat we een uitdaging nodig hebben.

Ik heb hierover nagedacht en ik denk dat ik reis, of in ieder geval begonnen ben met reizen, omdat ik uitdaging nodig had. Het heeft me altijd mee gezeten. Ik kreeg alles wat ik wou, en dat bedoel ik niet op een verwende manier maar op een manier dat het me nooit heel erg heeft uit gedaagd. Ik heb altijd gedaan wat ik wou en wat ik kon. School, werk, vrienden etc. Ik wou in mijn onderbewustzijn meer. Een avontuur, tegenslagen, iets moeilijks. En dat heb ik gekregen.
Persoonlijk denk ik dat Stuart reist(en hier hebben we het over gehad en hij vind dat ik daar gelijk in heb) omdat hij een nare dingen heeft beleeft en van thuis wou ontsnappen.Je kunt zeggen van sit scenario dat weglopen niks oplost maar dat hoeft niet zo te zijn. Je hebt tijd om na te denken, misschien word je volwassener op reis en kun je meer dingen handelen. Het heeft ook zo z’n voordelen.

Eigenlijk is op reis gaan een zoektocht naar je zelf, daar ben ik nu achter. Natuurlijk wil je nieuwe mensen leren kennen en culturen exploren maar eigenlijk ben je vooral op zoek naar je zelf. En weet je in eerste instantie niet waarom je weg wilt. Daar kom je achter tijdens je zoektocht. Het is werkelijk iets heel moois. Je raakt natuurlijk naar een tijdje verslaafd aan de mooie natuur, mensen en de vrijheid en dat maakt dat je weer weg wilt. Misschien heb je jezelf tijdens je eerste reis gevonden, misschien ga je keer op keer weer op zoek, misschien kom je er na een paar reizen pas achter waarom je echt reist.

Ik denk dat ik vandaag er achter ben gekomen waarom ik reis.

Wat denk jij?
Waarom reis jij?

Denk jij ook dat je reist met een diepere reden?

10 Comments on “The great escape…

 1. Leuk om te lezen, herkenbaar ook. Ik ben denk ik ook gaan reizen om de uitdaging, om het avontuur. Daarom ga ik graag naar plekken die niet op de standaard toeristenroute liggen. 🙂

  • Leuk om te lezen! Daar lijkt t dan inderdaad wel op! Net even iets anders en net iets meer avontuur! Leuk!

 2. Leuke blog!
  Maar ik ging zeker niet op reis om mezelf beter te leren kennen.
  Wel om het avontuur, nieuwe culturen ontdekken en uit je comfortzone stappen.
  Een keer wat anders beleven dan dagelijks je studie of je werk.
  De wereld ontdekken want er is zoveel moois te zien en te doen. Waarom zou je thuis blijven als je de mogelijkheid hebt om te gaan. Thuis zitten kan altijd nog was mijn mening.
  Dat je misschien op sommige punten jezelf leert kennen is mooi meegenomen, dat je bijvoorbeeld bereid bent om een uitdaging aan te gaan waarvan je vooraf niet had verwacht dat je dat zou doen. Mezelf kende ik verder al behoorlijk goed!
  Vooral ook om herinneringen te maken die niemand je ooit meer af kan nemen. Je rijk te voelen dat je dit kunt doen en ook dat besef te hebben. Op reis leer je wel dat je eigenlijk niets nodig hebt om happy te zijn en maar heel weinig nodig hebt.
  Een palmboom, prachtige zonsondergangen, dat is toch geweldig en bovenal onbetaalbaar.

  • Dankjewel. Dat heb je mooi verwoord! Thuis zitten kan inderdaad altijd nog! Heel erg mee eens! Reizen is onbetaalbaar en neem je altijd met je mee. Ik voel me echt het gelukkigst op reis. Bedankt voor je mooie reactie 🙂

 3. Leuk om te lezen.
  Ik ben zelf nooit op wereldreis geweest,
  Maar geniet van jullie verhalen
  Waarom reizen? Ik denk dat er verschillende redenen kunnen zijn zoals jullie ook aan aangaven.
  Misschien ook wel dat sommige nog geen zin hebben in het “grote” mensen leven. Alles lijkt al zo uitgestippeld.
  Je maakt nu herinneringen die niemand je ooit kan afnemen.

  • Bedankt! Leuk om te horen.
   Dat inderdaad ook. Waarom direct op je 18e aan het grote mensen leven beginnen als het ook op je 28e kan. Je hebt nog zo’n lang leven voor je dan kun je best even genieten van je jonge jaren toch?! Precies. Deze herinneringen blijven voor altijd!!

 4. Mooi verwoord waarom Stu en jij zo graag reizen ! En ook bij de reakties van de andere reizigers stonden veel mooie redenen. Ze kunnen je dit nooit weer afpakken je kunt nu de avonturen beleven ! Gelukkig leg je alles goed vast in beeld en woorden zodat wij ook mee kunnen genieten en jij alle herinneringen ook later weer kunt herbeleven xg

 5. Ik denk dat reizen voor mij vooral is mezelf meenemen naar andere plekken om te ervaren hoe mijn kijk op het leven is in vergelijking met andere culturen/ mensen. Een soort nieuwsgierigheid naar en belangstelling voor alles wat buiten je eigen vertrouwde horizon gebeurt..
  Hoe je omgaat met de dagelijkse dingen thuis en hoe e.e.a. al snel relatief is als je met andere mensen in hun land en omgeving in aanraking komt. Dus om jezelf uit te dagen en open te staan voor die andere mensen/culturen.
  Soms blijken de verschillen niet eens zo groot te zijn , maar vaak betrap ik me er op dat er ook grote verschillen zijn. Vooral in de manier waarop mensen aankijken tegen wat nu eigenlijk belangrijk is in het leven en dat dat vaak zeker niet is wat we hebben, maar vooral wat we ervaren en wat je van de ‘ gewone dagelijkse dingen’ maakt in je leven.
  Het is niet voor niets zo dat je vaak hoort dat mensen na een (vakantie) reis het gevoel dat ze daar hebben ervaren nog graag iets langer willen vasthouden…

 6. Mooi om te lezen trouwens dat jij/jullie hier ook zo bewust mee bezig zijn, zoals ik al eerder schreef; je neemt jezelf overal mee naartoe, maar pas in vergelijking met alles buiten je ‘ bekende en vertrouwde omgeving’ leer je jezelf en je lief nog beter kennen..
  En voor jullie omdat je nog zo jong bent en pas zo kort samen een prachtige manier om samen een onvergetelijke herinnering en gezamenlijke band op te bouwen in voor en tegenspoed, wellicht weet je straks nog beter wat je aan elkaar hebt. Ook in de situatie nu, waarin weliswaar in een prachtige omgeving ‘ de dagelijkse sleur’ om de hoek kan liggen.. 😉

 7. Het reizen heeft voor mij een gedeelte met mijn karakter te maken. ( misschien wel herkenbaar voor jou) Onrustig zijn, niet stil kunnen zitten, altijd iets nieuws willen doen, nieuwsgierig zijn. Ook in het reizen komt dit bij mij terug. Wil veel dingen zien en beleven.
  Maar ook het proeven, beleven, ervaren van andere mensen, natuur en cultuur is een belangrijk aspect voor mij bij het reizen
  Hoe de mensen in andere landen leven, wat hun behoeftes zijn, hoe ze met elkaar omgaan enz.
  Veel plezier nog met jou ontdekkings tocht

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *