IT’S MY BIRTHDAY!!! 23 jaar. Ik ben altijd gek geweest op verjaardagen, maar nu begint het toch wel een beetje voorbij te vliegen. Waar is de tijd gebleven dat ik om een snoepje moest vragen, me druk moest maken over met welk vriendinnetje ik die middag zou spelen en met wie ik ging opfietsen naar school

Ik moet me nu druk maken over andere dingen: geld, verzekeringen, waar ga ik wonen wanneer deze wereldreis is afgelopen, welke studie ga ik doen?! Ik heb het gevoel dat ik te oud word om beslissingen als deze te maken. Maar vandaag maak ik me nergens druk over want ik ben jarig!!! Ik zou er wel een boek over kunnen schrijven maar ik zal proberen zo kort mogelijk een samenvatting te geven van mijn leven!

0-5

In werd geboren op 8 mei 1993 in het ziekenhuis in Drachten. Ik woonde tot mijn 4e in Augustinusga, daarna  verhuisden we naar Kollum om dichterbij de rest van de familie te wonen. Toen ik bijna 3 was kreeg ik een broertje, Jorn. God wat was en blij, en dat ben ik nog steeds! Ik ben altijd een heitie’s meisje geweest.(heit is papa in het fries) Hij was en is mijn alles. Onze karakters zijn ontzettend gelijk dus dat wil nog wel eens botsen, maar dat komt ook altijd weer goed. In het begin werd in tweetalig opgevoed, Nederlands en Fries. Ik haalde nogal veel door elkaar en voor Jorn was het beter om 1 taal te kennen dus besloten we alleen nog maar Nederlands te spreken thuis. Inmiddels is dat wat ingewikkelder. Iedereen praat Nederlands tegen Jorn, Heit praat Fries tegen mama en mij en wij praten Nederlands terug. In Augustinisga woonde mijn oom/Godfather bij ons op de zolder.
We gingen vaak naar de dierentuin in Emmen. We vierden Sinterklaas bij opa en oma én bij pake en beppe. En we gingen elk jaar naar de TT in Assen.

5-10

Ik was best een blij kind. We woonden in een leuke buurt met veel kinderen. Ik speelde veel buiten. Ik had leuke vriendjes en vriendinnetjes en speelde met barbies en lego. Ik ben nooit een poppenmeisje geweest. We gingen elk jaar op vakantie naar een andere bestemming; Texel, Tsjechië, Frankrijk, Zwitserland. Mijn ouders zijn actieve mensen die ons graag van alles wouden laten zien. Met de tent in de kar gingen we erop uit en we ondernamen veel. We zagen watervallen, bezochten kastelen en ruïnes en gingen raften of zwemmen in meren en rivieren. We hebben 2 au pairs uit Canada gehad, maar die bleven niet lang. Al was het wel erg interessant voor ons, we leerden Engels op jonge leeftijd en leerden dingen als peanutbuter and jelly sandwiches.
Ik ben gelovig opgevoed, ging elke zondag naar Zondagschool en naar christelijke scholen. Ik snapte het allemaal alleen niet heel goed. Elke avond voor het slapen gaan ging ik bidden en vroeg ik god om een paard met stal in de tuin. En ook hooi zodat heitie en mama dat niet hoefden te kopen. Helaas stond er nooit een paard in de tuin, dat nam mijn geloof behoorlijk op de proef.
Toen ik 7 was ging ik op vioolles, dit heb ik 10 jaar gedaan. Ik had vioolles, speelde in een band en speelde in de orkestklas van het Friese jeugd orkest.
Op mijn 8e kregen we een hond, Binyah, een witte herder. We zijn echte familie mensen. Na school en tussen de middag at ik vaak bij opa en oma en in de weekenden of vakantie logeerde ik vaak bij pake en beppe. We zijn altijd een hechte familie geweest met iedereen en dat is tot op de dag van vandaag nog steeds zo.

10-15

Toen ik 11 was nam mama mij mee naar Scheveningen voor een nacht, we gingen de Lion King musical zien. Op mijn 12e ging ik naar de middelbare school in Buitenpost, Vmbo-tl. Ik kreeg ontzettend veel nieuwe vrienden en vriendinnen. Ik besloot in de eerste klas dat ik anders wou zijn dan de rest, ik wou niet do bjorn borg onderbroek een halve meter boven mijn broek kunnen zien, ik ging alleen nog maar zwart, rood en donkergroen dragen. op een gegeven moment verfde ik mijn haar zwart, droeg ik korsetten en had ik een neuspiercing. Dat was wel snel weer voorbij. Je wordt toch een stuk minder geaccepteerd. Niet door mijn vrienden en vriendinnen hoor, die behandelen je gewoon als elk ander mens maar onderweg naar huis op de fiets werden er nog wel een vervelende dingen gedaan of geroepen. Maar ik heb altijd goed in m’n vel gezeten, mijn middelbare schooltijd was prima.
Op mijn 13e gingen we voor het eerst vliegen. heit en mama namen ons mee naar Kreta. Geweldig ervaring. Daarna kregen we een caravan op de camping in Sneek en brachten we het grootste deel van onze vakanties en weekenden in Sneek door. We zeilden en zwommen wat af. Mijn pake overleed toen ik 15 was. Op de middelbare school had ik mijn eerste kerstgala, mijn eerste echte kus en ging ik door elke kleur haar die je je maar kunt bedenken. We gingen ook elk jaar skiën in Tsjechië, nooit zo mijn ding geweest.

15-20

Op mijn 16e deed ik examen en kreeg ik mijn diploma. Ik wist niet zo goed wat ik nou precies wou doen, daarom besloot ik een jaar naar het buitenland te gaan. Ik ging een high school jaar doen in Amerika, like in the movies. Voordat ik vertrok was er een groot verjaardags/eindexamen/afscheidfeest en in juli vertrok ik. Eerst 2 weken op kamp in Boston waar ik fantastische mensen heb ontmoet waar ik nog steeds contact mee heb, vervolgens naar Devils lake, Noord Dakota waar ik mijn schooljaar heb gedaan. Ik kan daar een heel blog over schrijven, over dat hele jaar en dat zal ook zeker nog wel komen. Kort gezegd dit jaar was koud en leerzaam. Ik heb goed Engels geleerd en veel mensen leren kennen. Ik speelde viool in het schoolorkest, ging met mijn gastgezin naar Chicago, Minneapolis en de Rocky mountains. Ik leerde veel over de Amerikaanse cultuur. In juni 2010 kwam ik terug. Ik ging op zeilkamp in deze zomer met Jorn en naar Rock werchter met heit. Na de zomer begon ik met de opleiding Audio Visueel in Groningen. Na anderhalf jaar ging ik stage lopen bij freshmen media in Amsterdam en ging ik daar op kamers. In de weekenden werkte ik in de bakkerij in Kollum.
Op mijn 17e gingen we nog eens met z”n 4en op vakantie, deze keer naar Fuerteventura. Een hele leuke vakantie. We zagen veel van het eiland met de auto en relaxten in het gehuurde huis met zwembad.Ik begon zelf ook meer alleen te reizen, zo ging ik een zomer in de trein naar Berlijn en parijs. Ik ging met mijn beste vriendin in de bus naar Marseille en vloog naar een andere vriendin in Edinburgh. Voor mijn afstuderen in 2013 maakte ik een documentaire over 3 meisjes in Europa. Ik ging hiervoor naar Edinburgh, Berlijn en Spanje. (voor deze docu klik hier) Tijdens mijn afstuderen verhuisde ik terug naar huis. In juli kreeg ik mijn diploma: Video Editor.
Ik begon in deze jaren ook naar meer concerten en festivals te gaan. Ik ging regelmatig met heit of mama naar een concert en we zijn ook een aantal keren met z’n 4en naar vrienden van Amstel geweest. Vanaf mijn 14e miste ik nooit een Sneekweek.

20-23

Na de zomer begon ik aan de studie Commerciële Economie aan de Hanze hogeschool in Groningen. Ik vond het deels erg interessant maar begon na een tijdje toch te twijfelen aan mijn keuze. Rekenen en economie is nooit mijn sterkste punt geweest en zie ik mijzelf na mijn afstuderen echt aan het werk in deze branche? Ik besloot door te gaan tot vlak voor de zomer. Ik ging solliciteren en al snel vond ik werk bij bakkerij de jong op Ameland. Voordat ik begon met werken ging ik eerst nog op vakantie. Een week naar Ibiza met een vriendin en 10 dagen naar Samos met een andere vriendin. Eenmaal terug woonde ik boven de bakkerij en werkte 5 dagen per week. Ik had geen idee wat voor studie te gaan doen na de zomer dus leek een gap year mij het best. Na een paar maanden bedenktijd leek het me heel vet om naar Azië te gaan. Ik spaarde al mijn geld van de bakkerij op en kocht een vliegticket naar Bangkok. Ik werkte door tot november en in januari vertrok ik. Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam en Maleisië. 3 maanden lang de tijd van m’n leven gehad. Ik leerde zoveel mensen kennen, proefde echt andere culturen en werd super zelfstandig. Ik liet mijn eerste tattoo zetten, een anker voor opa. Op deze reis leerde ik Stuart kennen. Ik had besloten wat voor studie ik wou gaan doen en me hiervoor ingeschreven maar eenmaal terug in Nederland miste ik het reizen al behoorlijk snel. Ik ben jong waarom niet nog even zo doorgaan? Ik begon weer fulltime te werken in de bakkerij op Ameland. Stuart kwam in Juni naar Nederland voor een week en ik ging in September naar Canada voor 5 weken. We roadtripten door Canada en Amerika en besloten samen op wereldreis te gaan. Ik werkte door tot december en Stuart kwam in December naar Nederland. Ik liet in december mijn 2e tattoo zetten, matching tattoo met mama.  In januari gingen we een week naar Marokko en ik een weekend met mama naar Riga. Eind januari vertrokken we naar Indonesië, Australië en op dit moment zijn we, zoals je inmiddels echt wel weet, in Mount Maungani, Nieuw Zeeland met ons werkvisum.

Wat een leven! Ik heb een hechte familie band, kan ontzettend goed opschieten met heit, mama en Jorn en heb lieve vrienden. Ik heb een ontzettend fijn leven en ben blij waar ik op dit moment sta. Ik heb echt een droomleven en geniet met volle teugen. Natuurlijk zou het fijn zijn om mijn verjaardag te vieren met familie en vrienden thuis maar dit is ook wel een ervaring.

Author

6 Comments

 1. Leuk om te lezen en te zien allemaal…
  Fijne verjaardag…
  Xx Greetje ?

 2. opa en oma Reply

  De tranen liepen over de wangen,zo lief, zo echt Fardou,. Wat heb je in je jonge leven al wat beleefd. We zien her allemaal nog voor ons, waar wij voor een groot gedeelte deel van uit maakten. Bedankt! Liefs opa en oma xx

 3. Lieve Fardou wat heb je alles mooi opgeschreven! En wat heb je al veel gedaan en gezien als je t zo allemaal leest! En er komt nog zoveel bij!Hoop dat je 1e verjaardag down unther goed bevallen is wie weet waar je volgende verjaardag is!?!?♡g

 4. Het is al een dagje geleden, maar alsnog van harte gefeliciteerd!! Hopelijk heb je een leuke dag gehad. Wat een leuk overzicht dit, mooi om te zien hoe zo’n leven gaat en gaaf dat je overal zoveel foto’s van hebt.

 5. Leuk om te lezen dame! En begeleid met mooie foto’s. Jou als gothic is geinig, al staat je huidige look je wel een stuk beter 😉 Nog gefeliciteerd! Heb je een fijne dag gehad?

  • fardou Reply

   Hahaha ja die gothic fotos zijn behoorlijk beschamend. Dankjewel! De dag was erg leuk! Ik was een beetje teleurgesteld dat Stuart ziek was natuurlijk maar we hadden een heerlijke dag op het strand en alle vrienden en collega’s die langs kwamen maakte een hoop goed!

Write A Comment