Wanneer je aan steden in Italië denkt, denk je toch gauw aan Venetië, Milaan, Rome, Florence of Napels.
Cesena komt vaak in dit rijtje niet erg hoog, maar toch is dit een ontzettend leuke stad om te bezoeken. Wij bezochten deze stad en omgeving en zijn razend enthousiast. Hier 6 dingen die je gedaan moet hebben in Cesena

Vanaf Eindhoven vlieg je spotgoedkoop (denk aan €30 retour) naar Bologna, vanaf daar is het een klein uurtje rijden naar Cesena. Cesena ligt in het noorden van Italië, zo’n 15 km van de zee en is omringd door wijnvelden.

1. Markt

Elke woensdag en zaterdag is het markt in Cesena, denk hier aan bloemen, fruit, groente, vlees maar ook aan kleren, schoenen en tassen. Het is een druk bezochte markt vanuit de regio en je kunt hier prima een paar uren ronddwalen op zoek naar leuke koopjes

IMG_7781
2. Biblioteca Malatestiana

De bibliotheek in Cesena is een hele bijzondere. Het is namelijk de eerste bieb die open was voor het publiek. Het ging open in 1454 en de ‘normale’ mensen konden hier ook heen om boeken te lezen die aan een ketting vast zaten. Deze bieb kun je nu nog steeds bezoeken met een 40 minuut durende tour. De gids verteld vol passie over deze eeuwen oude boeken. De leeszaal hebben ze nog helemaal origineel gelaten, er zijn dus geen lampen, verwarming etc. Wanneer je bezig bent met een afstudeer scriptie kun je zelfs deze oude boeken nog raadplegen die op precies dezelfde plek liggen als toen. Ook liggen er in een andere zaal hele grote en mini boeken die nog met de hand beschildert zijn. Biblioteca Malatestiana was de eerste publieke bieb van Europa maar heeft ook nog de laatste manuscripten samen met 3 andere bibliotheken in Europa. Kortom, een bijzondere plaats om te bezoeken in Cesena

IMG_7765
3. Rocca Malatestiana Cesena Kasteel

Vanuit de wijde omstreken van Cesena kun je dit kasteel zien schitteren, vooral in de avond wanneer hij opgelicht wordt. Het kasteel is in het midden van de stad en je kunt er ook in, er zijn een aantal barretjes en als je even in een van de barretjes vraagt halen ze een gids voor je op zodat je ook op de muren kunt en een geweldig uitzicht over de stad hebt. De gids verteld over de geschiedenis, zo was dit eerst het kasteel van de stad maar werd het later een gevangenis. En is het kasteel deels ontworpen door Leonardo Da Vinci.

18447414_10154401617925966_5308063022599606705_n
4. Proef Italië

Italianen staan bekend om hun passie. Zo hebben ze ook enorme passie voor hun eten en moet je dus typische Italiaanse gerechten proberen. Ga ’s ochtends op een terrasje zitten en bestel een cappuccino met een croissant en kijk om je heen. Je kunt zo uren heerlijk genieten van de oude Italiaanse mannetje die met grootse handgebaren met elkaar praten, jonge hippe mensen die voor school nog even snel een kopje doen of de moeders met de kinderen die voorbij lopen. Het is een hele ervaring. Ga dan lunchen met een pizza en gelato en geniet ’s avonds van een heerlijk glas wijn uit de regio met pasta of een ander bijzonder vleesgerecht. Eten in Italië is leven. Het is een hele culturele ervaring.

18423995_10154401617745966_122056814606659810_n
5. Stadscentrum

Naast het kasteel en de bibliotheek en de ontelbare café’s en restaurantjes vind je in het centrum ook veel schattige kleurrijke straatjes, een prachtige kathedraal die je binnen kunt bezoeken en het oude paleis dat nu een museum voor moderne kunst is. Ook in dit stadscentrum kun je uren heerlijk ronddwalen.

18447082_10154401617810966_407942553235788474_n
6. Abbazia del Monte

Deze prachtige kathedraal vind je buiten het centrum op een heuvel. Helemaal rondom de kathedraal vind je fantastische uitzichten over de stad en de wijnvelden. Van binnen is de kathedraal minstens zo fantastisch. De schilderingen op het plafond, daar kun je uren met open mond naar staren. Wanneer je de kerk rondloopt vind je allemaal kleine schilderijtjes die door de monniken zijn gemaakt wanneer er werd gebeden voor een wonder. Sommige van deze schilderijtjes zijn eeuwen oud, andere zijn maar 30 jaar oud.

Cesena is een leuke stad voor jong en oud en er is genoeg te doen om je een paar dagen te vermaken. Wij zijn zeker fan en van plan binnenkort nog eens terug te gaan. Wil je meer lezen over de regio? Klik dan hier!

Zou jij Cesena eens willen bezoeken?

Author

Write A Comment