Toen ik begon met mijn aanvraag van mijn Canadese working holiday visum had ik geen idee waar ik aan begonnen was. Het is een iets ingewikkelder proces dan de working holiday visums van bijv. Australie en Nieuw Zeeland. Daarom help ik je een handje met wat je nodig hebt voor jou visum proces!

International Experience Canada

De officiele naam van de working holiday in Canada is de International Experience Canada. Canada laat elk jaar zo’n 400 Nederlanders een working holiday doen voor 1 jaar. Via deze link kun je zien of je kans maakt op een visum.

In oktober/november elk jaar openen de nieuwe rondes, ook wel pools genoemd. Als je graag een working holiday wil doen is oktober/november de beste tijd om je aan te melden. Maar je kan je sowieso het hele jaar door aan melden. Wie niet waagt die niet wint toch?

Aanmeldings proces

Stap 1. kijk of je eligible bent, dat betekent als het ware of je kans maakt. Heb je een strafblad oid. dan is de kans kleiner dat je kans maakt op een visum

Stap 2. Meld je aan. Via deze link maak je een IEC link aan. Hier door word je informatie verstuurd en stuur je je papieren door. Het is dus belangrijk het wachtwoord goed te bewaren en niet met iemand anders te delen

Stap 3. Wachten op je uitnodiging. Wanneer je dus je account hebt aangemaakt op IEC is het wachten op je Invitation to apply. Dit kan een aantal weken tot een aantal maanden duren. Ik meldde me aan de eerste week van november en kreeg mijn invitation to apply rond de kerst. Elk jaar worden er dus maar 400 Nederlanders uitgekozen, dit wordt random gedaan dus niet op volgorde van aanmelding

Stap 4. Je uitnodiging. Wanneer je uitkozen word krijg je een email van IEC. Wanneer je je aanmeld op je IEC account vind je een bericht met je uitnodiging. Nu begint de aanvrag pas echt. Je hebt vanaf nu 20 dagen de tijd om je aanvraag in te dienen. Wat je nodig hebt voor je aanmelding:
–Kopie van je paspoort
-Kopie van je pasfoto
-Je CV
-Verklaring van Goed Gedrag uit Nederland en elk land waar je langer dan 6 maanden hebt gewoont in de afgelopen 5 jaar.
-In sommige gevallen moet je een medisch examen doen maar doe dit niet tot ze er naar vragen
-Familie informatie formulier. Deze kun je vinden op de website waar je je aanmeld.

Wanneer je dit allemaal hebt geupload in IEC betaal je de $150 fee en stuur je het allemaal op. Doe dit voor de 20 dagen verstrijken anders verlies je je kans

Stap 5. Deze keer is het wachten op je POE (port of entry) brief. Dit kan ook weer een paar maanden duren. Ik stuurde mijn informatie in in december en eind januari kreeg ik mijn POE.

Port of Entry

Wat je POE inhoudt is dat je binnen bent. Het is d goedkeuring van je Canadese working holiday visum! Op je brief zal staan vanaf welke datum het ingaat. Op die van mij stond bijv. 25 januari 2018. Dat betekent niet dat het meteen ingaat, maar het betekent dat je vanaf 25 januari 2018 tot 25 januari 2019 de tijd hebt om Canada in te gaan en je visum te laten beginnen. Je visum begint van vanaf het moment dat je het land in komt. Ik kwam bijv. 25 mei 2018 pas Canada in, dus dat houdt in dat mijn visum vanaf 25 mei 2018 tot 25 mei 2019 geldig is. Volg je het nog? Vergeet vooral niet deze brief uitgeprint mee te nemen! 

Ik hoop dat je iets gehad hebt aan deze informatie, je kunt altijd op de eerder genoemde websites kijken voor meer info! Is je visum goedgekeurd? Klik hier voor whats next

Let wel op dat ik uit eigen ervaring spreek en dat mijn ervaring niet hetzelfde hoeft te zijn als de jouwe.  Er kunnen bij jou aanvraag andere dingen gebeuren en nodig zijn dan bij de mijne. Ik ben niet bevoegd jou officieel visum advies te geven. Ik geef je alleen advies over hoe ik mijn proces heb ervaren en geef je evt. tips indien ze van toepassing kunnen zijn op jou proces. Ben je op zoek naar officieel erkend visum advies, bezoek dan een visum bureau. 

 

Author

6 Comments

 1. Fijn om even te lezen dit! Kan je ook al naar Canada gaan via een eTA en binnen Canada wachtten tot je een invitation to apply hebt gekregen?

  Groetjes, Kim

  • fardou Reply

   Hoi Kim,
   Volgens mij moet je buiten Canada op je visum wachtten, maar dit weet ik niet 100% zeker. Ik was in Nederland toen ik het aanvroeg.
   Ik weet wel dat je Canada in moet komen om het te activeren.
   Groetjes!

 2. Hi Fardau,
  ik heb de uitnodiging gekregen om te beginnen met de aplicatie voor het working holiday visum.
  Nu vragen ze in de vragenlijst of ik ook mijn Engels getoetst heb bij een designated testing agency. Dat heb ik dus nooit gedaan, maar ik spreek wel vloeiend Engels. Is het een probleem als ik nee moet invullen?
  Liefs,
  Celine

  • fardou Reply

   Hoi Céline! Wat goed! Gefeliciteerd! Dat zou geen probleem moeten zijn hoor! Als je verder nog vragen hebt let me know :)!
   Liefs!

 3. Daniëlle Knol Reply

  hoi! ik moet mijn biometrics ‘inleveren’. Heb jij enig idee waar ik dit kan doen? Zie alleen een locatie in Dusseldorf…

  • fardou Reply

   Hoi! De dichtstbijzijnde locatie is op dit moment (helaas) inderdaad Dusseldorf!

Write A Comment