Na mijn jaar in Canadese op mijn Canadese Working Holiday was het tijd voor het volgende visum. Een Young Profesional visum. Ben je van plan dit visum aan te vragen? Ik heb een aantal dingen voor je op een rijtje gezet

In 2019 waren er maar 280 plekken vrij voor Nederlanders voor een Young Profesional visum. Niet veel dus. Ik had dus best wel mazzel dat ik 1 van die 280 plekjes heb weten te bemachtigen!

Het verschil tussen een Working holiday en een young professional visum

Voor Nederlanders heeft Canada 2 visum opties, een working holiday(WHV) en een young professional (YP).
Beide zijn een jaar geldig. Het grootste verschil is dat je bij een WHV de vrijheid hebt om te werken voor wie je wil en bij een YP moet je al een aanbod van een baan hebben en is dat de enige werkgever waar je in je visum jaar voor mag werken.

Wanneer je dus voor het eerst een aanvraag gaat doen voor je visum en je hebt nog geen werkgever vraag dan een WHV aan voor de grootste kans dat je je visum krijgt. Heb je al wel een werkgever, vraag dan je YPV aan.

Meer over de aanvraag voor je Working Holiday visum lees je hier.

Aanmeldings process Young Professional visum

Stap 1.

Kijk of je eligible bent. Dat betekent als het ware of je kans maakt op het visum of niet. Heb je een strafblad oid. dan is de kans kleiner dat je kans maakt op een visum. Als je nog geen werkgever hebt, is de kans ook niet heel groot dat je kans maakt op dit specifieke visum.

Stap 2.

Meld je aan. Via deze link maak je een IEC link aan. Hierdoor word je informatie verstuurd en stuur je je papieren door. Het is dus belangrijk het wachtwoord goed te bewaren en niet met iemand anders te delen. Ook moet je werkgever op dit moment via deze link zijn informatie doorgeven. Zorg ervoor dat het werk dat je gaat doen van code skill level 0,A,B is.
Level 0 Manager banen.
Level A professionele banen waar je een diploma voor nodig hebt zoals doktor, architect of tandarts oid..
Level B technische banen zoals bakker, elektricien oid..
Ze willen er natuurlijk uiteindelijk voor zorgen dat je geen banen van Canadezen weg neemt zonder er maar voor geleerd te hebben of er voor gekwalificeerd te zijn.

Zorg ervoor dat je werkgever de fee meteen betaalt (je werkgever betaald $230 en je betaald zelf $150, dit is in Canadese dollars) zorg er ook voor dat je werkgever je het employment number geeft en de National Occupation Classification Code. Je werkgever zoekt uit een lange lijst het nummer dat het beste bij jou werk past. Je word hier later weer naar gevraagd dus is het goed dat je hetzelfde invult.

Stap 3.

Wachten op je uitnodiging. Wanneer je dus je account hebt aangemaakt op IEC is het wachten op je Invitation to apply. Dit kan een aantal weken tot een aantal maanden duren. Ik meldde me aan rond de kerst in 2018 en kreeg mijn invitation to apply eind februari. Elk jaar worden er dus maar 250 Nederlanders uitgekozen, dit wordt random gedaan dus niet op volgorde van aanmelding. Het zijn er vaak iets meer dan de website aangeeft, zo werd er dit jaar gezegd 150 maar zijn er uiteindelijk 288 visums vergeven.

Stap 4.

Je uitnodiging. Wanneer je uitkozen word krijg je een email van IEC. Wanneer je je aanmeld op je IEC account vind je een bericht met je uitnodiging. Nu begint de aanvraag pas echt. Je hebt vanaf nu 20 dagen de tijd om je aanvraag in te dienen. Het is handig om deze papieren voor je aanvraag klaar te hebben zodat je het makkelijk in de 20 dagen kunt opsturen, en het is altijd fijn om goed voorbereidt te zijn toch?
Wat je nodig hebt voor je aanmelding:
–Kopie van je paspoort.
– Kopie van je pasfoto.
– Je CV.
– Verklaring van Goed Gedrag uit Nederland en elk land waar je langer dan 6 maanden hebt gewoont in de afgelopen 5 jaar.
– In sommige gevallen moet je een medisch examen doen maar doe dit niet tot ze er naar vragen
– Familie informatie formulier. Deze kun je vinden op de website waar je je aanmeld.

Daarna word je doorgestuurd naar een pagina waar je je werk informatie moet doorgeven, zoals je emplyoment nummer en je NOCC (zie stap1.)

Wanneer je dit allemaal hebt geupload in IEC betaal je de $150 fee en stuur je het allemaal op. Doe dit voor de 20 dagen verstrijken anders verlies je je kans.

Stap 5.

Biometrics. Dit is iets nieuws. Je krijgt in je IEC een bericht dat het tijd is om je biometrics te doen. Dit kun je dus niet eerder doen. Wat het inhoudt is je vinger afdrukken en een foto van je gezicht. Eigenlijk heel onbenullig maar het kost je even wat tijd(en geld; $85). Want als je in Nederland je aanvraag doet, is de dichtstbijzijnde plek om je biometrics te doen in Dusseldorf, Duitsland. Je moet er dus echt even een dagje van maken. Wanneer je in Canada bent tijdens je aanvraag (zoals ik was) moet je Canada uit om het in Amerika te doen. Voor mij was dit in Seattle. We waren 4,5 uur kwijt aan het rijden en de afspraak duurde echt maar 5 minuutjes. Maar het moet gebeuren. Zorg ervoor dat het betaald is en dat je je papieren bij je hebt. Als je biometrics gebeurd is sturen ze het vanaf daar op, dus hoef je zelf niks meer te doen.

Stap 6. 

Deze keer is het wachten op je POE (port of entry) brief. Dit kan ook weer een paar maanden duren. Ik stuurde mijn informatie in eind februari en kreeg de goedkeuring in april. Het duurde voor mij wat langer omdat mijn VOG was verlopen.Canada wil een VOG niet ouder dan 6 maanden, dus gaven ze mij een extra maand de tijd om mijn VOG op orde te krijgen. Wanneer je deze aanvraagt bij het gemeente huis hoef je je geen zorgen te maken over een vertaling want onderaan het formulier staat een engels vertaling

Deze foto vond ik op de website van cic die in het kort stap voor stap laat zien hoe het proces werkt.

 

TIP

De beste tijd om te beginnen met je aanvraag is november/december. Dit is wanneer de pools opengaan en wanneer iedereen met de aanvraag begint. Je kunt er dus maar het beste op tijd bij zijn.

Ik hoop dat je wat hebt aan deze informatie over dit visum, mocht je vragen hebben, stel ze gerust! 

—————————————————————————————————————————————————————————————

Let wel op dat ik uit eigen ervaring spreek en dat mijn ervaring niet hetzelfde hoeft te zijn als de jouwe.  Er kunnen bij jou aanvraag andere dingen gebeuren en nodig zijn dan bij de mijne. Ik ben niet bevoegd jou officieel visum advies te geven. Ik geef je alleen advies over hoe ik mijn proces heb ervaren en geef je evt. tips indien ze van toepassing kunnen zijn op jou proces. Ben je op zoek naar officieel erkend visum advies, bezoek dan een visum bureau.

Author

Write A Comment