Toen wij een jaar door Nieuw Zeeland reisden kochten we een auto. Een auto kopen in het buitenland is toch wel een beetje een dingetje, waar moet je beginnen, waar moet je zoeken en wat voor dingen komen er nog meer bij kijken? Lees het hier!

Wanneer je op rond reis bent door Nieuw Zeeland is het ongelofelijk fijn om je eigen auto te hebben. Een comfortabele en betrouwbare auto waar je flink wat kilometers in kunt maken. Wij kochten onze auto via een veiling in Mount Maunganui. Hier is hoe wij het hebben aangepakt.

Waar moet je beginnen?

We begonnen met het kijken op facebook pagina’s zoals backpackers in new zealand, dutchies in nieuw zeeland etc. Daar wordt namelijk wel eens een auto te koop aangeboden. Daarna keken we op de Nieuw Zeelandse marktplaats: Trademe. Vervolgens liepen we de straten rond te hostels door om te kijken of er toevallig briefjes achter de ramen zaten geplakt.
Op Trade me hadden we een aantal auto’s gezien die bij dezelfde garage stonden dus zijn we daar heen gelopen. Daar vertelden ze ons dat er de volgende avond een veiling was met goedkope auto’s.

Hoe werkt zo’n veiling?

We keken op de website naar auto’s die ons goed leken. Vervolgens gingen we een uur voor de veiling er naar toe en bekeken de auto’s en schreven op hoeveel we ongeveer voor welke auto over hadden. De veiling begon om 5 uur. Op een groot scherm stond de auto met het nummer en on line en in het echt werd er geboden op het nummer auto. De veilingmeester noemt het bedrag en dan kun je je nummer omhoog houden als je er op wilt bieden. Onze auto begon bij $1500 en wij waren de enige bieders dus hij was van ons. Vervolgens loop je naar de balie voor je betaling en het invullen van een aantal formulieren en de volgende ochtend konden we de auto oppikken

En dan?

Dan de is de auto van jou! Ja het is best simpel. Met  je Nederlandse rijbewijs mag je gewoon een auto kopen. Je moet er alleen nu wel om denken dat je kenteken plaat en WOF (Warant of fitness) niet verlopen. De kentekenplaat is vaak 1 jaar geldig en je WOF 6 maanden. Je kunt je kentekenplaat laten verlengen bij het postkantoor of on line en je WOF kan bij een garage.

Wat kost dat?

De kenteken plaat registratie is ong. $120 per jaar en je WOF is ong. $50

Vergeet niet te verzekeren!

Wij waren goed en wel onderweg toen we opeens bedachten, shit! We hebben wel een auto verzekering nodig. Gelukkig was dit zo klaar en vielen de kosten ook nog best wel mee. We hebben ons voor 6 maanden laten verzekeren bij AA Insurance voor $150.

Hoe heet dat bedrijf waar je je auto hebt gekocht?

Waar wij onze auto hebben gekocht heet Turners en we hebben m gekocht in Mount Maungaui/Tauranga. Elke donderdag avond hebben ze de goedkope auto veiling. Maar Turners zit door heel Nieuw Zeeland verspreid en heeft zo’n 20 vestigingen dus misschien vind je een vestiging bij jou in de buurt om jou auto te scoren!

Wat is een normale prijs voor een auto in Nieuw Zeeland?

Afhangend van in welk seizoen kun je bijna altijd wel een leuke goedkope auto op de kop tikken. Dit zal wel iets lastiger zijn in het hoogseizoen maar als je in juni tot oktober op zoek gaat gaat dit je zeker lukken. Voor $1500 heb je (buiten het seizoen) een stationwagon en voor $3000 een van.

Heb je nog meer vragen of opmerkingen over een auto kopen in NZ? Let me know!

Author

Write A Comment