Deze zomer hadden we de kans om 2 nachten bijzonder te overnachten en raften in het prachtige Kumsheen Rafting Resort in Lytton. Hier alles dat je moet weten voor jou bijzondere verblijf!

Ligging

Het Kumsheen Rafting resort is gelegen aan de Thompson river, net buiten Lytton, op zo’n 3 uren rijden van Vancouver. De uitzichten onderweg zijn prachtig maar het uitzicht in het resort is adembenemend. Met hoge kliffen om je heen in een warm landschap met bergen op de achtergrond is het net alsof je op een andere planeet bent beland.
Kumsheen werd geopend in 1973 door Bernie en heeft in al die jaren wel met meer dan 250 duizend mensen op de Thompson rivier geraft.

uitzichten vanaf het resort

Overnachten

Heb je er altijd van gedroomd om in een tipi te overnachten, dan is dit je kans! Je kunt hier namelijk heel bijzonder slapen in een tipi. Met vanuit je tent ook een adembenemend uitzicht. De tipi tenten hebben 3 1-persoonsbedden en zijn verrassend ruim. Sowieso heel bijzonder om een mee te maken. Wil je toch liever iets anders, dan kun je hier ook een prachtige canvas cabin huren. Deze zijn net iets ruimer. De tenten en cabin hebben geen toilet maar er is een toilet gebouw in de buurt.
Heb je je eigen tent of camper dan is dat ook geen probleem, er is hier namelijk ook een grote kampeer plaats.

Er loopt naast het resort een treinspoor en je kunt dus soms wel wat overlast hebben van voorbij komende treinen. Hier geven ze je in je tent en bij de receptie oordopjes voor mocht je er last van hebben.

Onze tipi tent
Uitzicht vanuit de tipi tent
Tipi tent in de nacht

Activiteiten en eten

Het Kumsheen raft resort heeft een eigen restaurant genaamd ’the Cutting Board restaurant’. Mocht je hier wilt eten tijdens je verblijf kun je dat er van te voren bij boeken. Je kunt hier helaas zonder reserving niet terecht.
Aan activiteiten is er hier ook geen gebrek. De grootste activiteit is natuurlijk het raften, maar hier vertel ik je later meer over. Er is een zwembad, een hot tub, een bar (met in de weekenden live muziek), een volleybalveld, een basketbalveld en een voetbal veld. Verder zijn er alle andere buiten spellen die je maar kunt bedenken als je gaan kamperen.

Raften

En nou de reden waarom mensen naar Kumsheen gaan en dat is om te raften natuurlijk! Ik kan je eerlijk vertellen dat ik er even 2 keer over na moest denken om het te gaan doen en dat ik dan ook echt stik zenuwachtig was in de bus naar de start plek. Ik houd namelijk niet zo van water. Maar ik heb van huis uit meegekregen om elk jaar iets te doen dat ik eng vind, dus hier ging ik dan.

Ze hebben bij Kumsheen verschillende raft tripjes. Zo kun je een halve dag (4 uren) of een hele dag (6 uren) raften op de Thompson rivier. Of je kunt er voor kiezen om de Fraser rivier te raften. Je kunt er vervolgens voor kiezen om in een Paddle boot, dit is een boot waar je zelf moet roeien. Of in een Power boot, dit is een boot met een motor, te stappen. De prijs hangt echt af van welke rivier, boot en tijdsduur je kiest maar het is ergens tussen de $100 en $200 pp voor een raft trip.

Je wordt in de receptie bij gepraat over hoe het te werk gaat, vervolgens ga je naar beneden om je in je pak te heizen. Waarbij word je geholpen door de instructeurs met je helmen etc. Vervolgens staat de schoolbus op je te wachten en reis je naar je start plek. Voordat je de boot in gaat krijg je een safety briefing met what to do als je overboord valt etc. (dit schijnt gelukkig niet heel vaak te gebeuren). Daarna word je in groepen verdeeld en ga je je boot op. Elke boot heeft plek voor 8 mensen plus de instructeur.
Nu zei ik eerder al dat ik het dood eng vond, dus koos voor het achterste zitje, hier word je minder nat, in het voorste zitje ga je wat dieper het water in. Maar na de eerste stroomversnelling vond ik het echt fantastisch! Wij gingen een halve dag raften op de Thompson en kwamen over alle bekende stroomversnellingen met namen als Devil’s Kitchen en Washing machine. Ik had echt the time of my life en vond het jammer toen het afgelopen was!
Na de raft trip word je weer met de bus opgehaald en ga je terug naar het resort.

Klaar voor onze raft trip
Raften op de Thompson rivier
De uitzichten die je tijdens het raften tegen komt

Weten voordat je gaat

In 2021 was er in Lytton, het stadje waar Kumsheen naast ligt, ernstige bosbranden zijn geweest. Daardoor is er niet veel van deze mooie plek overgebleven en is dat natuurlijk erg moeilijk voor de inwoners. Kumsheen vraagt dan ook om geen foto’s te maken van wat er over is gebleven van Lytton. Door deze branden is er in de buurt van Kumsheen ook geen andere plek om te eten of boodschappen te doen, zorg er dus voor dat je voldoende voorbereid bent wanneer je gaat.

Tot slot

Ik had echt de tijd van m’n leven in Kumsheen en vond het een prachtige ervaring die ik iedereen zou aanraden! Wil je meer weten of je reis naar Kumsheen boeken, klik dan hier.


Author

Write A Comment