In de afgelopen jaren hebben we een aantal hele bijzondere dingen gedaan tijdens onze reizen. Bijzondere ervaringen die je voor altijd bij blijven. Deze week het verhaal van de helikopterrit in Franz Josef

Ik weet het nog heel goed, de dag dat we aankwamen in Franz Josef. Het regende, er was niks te zien en het was eigenlijk gewoon een heel verdrietig gebeuren. Er werd ons verteld dat het er heel mooi zou zijn, ja dat zal allemaal wel maar er was niks van te zien. Het spoelde en waaide en de bewolking hing zo laag dat je eigenlijk helemaal niks kon zien. Tot na een paar dagen de zon tevoorschijn kwam en de wolken wegtrokken. Er klonk meteen een gezoem in de lucht. Ik keek naar buiten en zag een strak blauwe lucht met daarginds witte toppen, de bergen en bosses strekten zich uit en daar om de hoek zag je de gletsjer, een beetje verstopt achter een andere berg. Het gezoem kwam van de helikopters die af en aan vlogen richting de Franz Josef Gletsjer. Het werd meteen een droom om die gletsjer van dichtbij te bekijken dus diezelfde dag nog besloten we door de valley naar de gletsjer te lopen. Ik kan me niet herinneren ooit een gletsjer te hebben gezien dus mijn mond viel open, wat ongelofelijk indrukwekkend. De volgende droom werd om een van die zoemende helikopters te stappen en het van nog dichterbij te zien. Die droom kwam al snel uit toen Stuart een baan aannam bij het helikopter bedrijf en de vluchten verkocht en mensen in de heli laadde. De voordelen van dit baantje was dat hij en ik samen zo veel mogelijk mee mochten vliegen als er een plekje over was, gratis en voor niks.
We moesten een paar weken wachten voor er eindelijk 2 plaatsjes voor ons opende en we mee konden de gletsjer op. Het was een prachtig dag en het gevoel van een helikopter die opstijgt vergeet je nooit van je leven niet. Na zo’n 50 keer te hebben gevlogen in een vliegtuig dat eerst een hele landingsbaan over moet voordat het kan opstijgen kan een helikopter gewoon meteen recht omhoog. We vlogen richting de gletsjer over de bergen en je kon het stadje achter je zien liggen. Op de gletsjer mochten we er uit en een stukje rond wandelen. Het was verrassend warm boven op de berg. Na 20 minuten stonden we weer beneden op de grond en was het tijd voor de volgende mensen om een rondje te vliegen. Wat een heerlijke ervaring! Zo bijzonder!
Na deze keer ben ik nog een keer mee omhoog geweest om voor het bedrijf als fotograaf mee te vliegen en plaatjes te schieten voor research.


Een helikopter vlucht blijft er een om nooit te vergeten, wat een bijzondere ervaring! Heb jij weleens in een helikopter gevlogen? 

Author

Write A Comment