Na mijn eindexamen van de middelbare school heb ik een high school jaar naar Amerika gedaan. Hierdoor heb ik echt de smaak voor reizen te pakken gekregen. Maar hoe heb ik dat aangepakt? En met welke organisatie? Als jij zit te denken aan een high school jaar in het buitenland moet je snel even verder lezen!

Hoe was ik op het idee gekomen?

Mijn toenmalige oppas deed een high school jaar in Nieuw Zeeland na haar middelbare school periode en kwam terug met geweldige verhalen. Daardoor raakte ik geïnspireerd. Alleen wilde ik niet naar Nieuw Zeeland maar naar Amerika. Een high school jaar zoals in de films. Met football, prom en cheerleaders en halloween, thanksgiving en 4th of July. Daarnaast zou het voor mij ook zeker niet verkeerd zijn om mijn Engels bij te spijkeren want dat was nooit echt mijn beste vak geweest. Zo begon het.

24920_380306775965_1185624_n

Hoe hebben we het aangepakt?

Ik was 15 toen ik het had bedacht en besloten en ik moest toen mijn examen jaar nog in. Ik was lang zo zelfstandig nog niet als dat ik nu ben dus alles ging samen met mijn ouders, wat wil je ook ik was nog maar 15!!
Samen met mijn ouders hebben ik geresearched en mensen gevraagd en zo kwamen we bij EF (Education First) terecht. Ik melde me aan en werd gevraagd voor een interview. Het interview was in Groningen en dit was om te kijken hoe goed(of slecht) ik mij kon redden in het Engels, of ik de goede redenen had om te gaan en of ik een geschikte kandidaat was. En dat bleek dus allemaal goed te gaan want ik was door. Ik kon kiezen of ik naar een ‘kamp’ wou in Boston de eerste 2 weken om te leren over de cultuur met andere high school studenten van over de hele wereld, daar heb ik voor gekozen. Ik kon ook kiezen welke richting in het land ik uit wou, wou ik naar het noorden of westen etc. Amerika is Amerika toch? En een high school jaar is een high school jaar dus dump mij maar ergens en ik red mij wel!

23745_314749345965_1298944_n

En toen?

Ik kan me niet herinneren dat ik in het traject een moment spijt heb gehad. Ik had goed contact met de organisatie en ik had het idee dat ik veel informatie kreeg. Een maand voor vertrek hoorde ik dat ik in Devils Lake, Noord Dakota terecht kwam. Dat moest meteen gegoogled worden natuurlijk! Ik had er zin in. Half juli was het zo ver. Ik vertrok. Van te voren werd er nog een groot feest gegeven ter ere van mijn slagen, sweet 16 en mijn afscheid. Op het vliegveld was het tranen met tuiten. Gelukkig waren we met een hele groep jeugd die allemaal voor het zelfde jaar stond, rond dezelfde leeftijd waren en ook afscheid moesten nemen dus hadden we veel aan elkaar. Samen met deze groep gingen we ons avontuur aan. 2 weken hadden we een ‘kamp’  op een universiteit in de buurt van Boston met honderden andere buitenlandse studenten. We sliepen in dorms met een student uit een ander land. En we kregen les over de normen en waarden van de amerikanen, hoe je te gedragen in een gastgezin, Engelse les en spelletjes met elkaar. I had the time of my life. Dat had van mij nog wel een jaar mogen duren. Ik heb er vrienden voor het leven gemaakt waar ik nog steeds contact mee heb. Die 2 weken vlogen voorbij en ik heb geen seconde tijd gehad voor heimwee.

29202_390539205965_5878898_n

Hoe was mijn gastgezin?

Na die 2 weken vloog ik via Minneapolis naar Grand Forks. Daar werd ik opgehaald door mijn coördinator van EF, degene die mij dit jaar zou begeleiden. Als er problemen waren dan kon ik bij haar terecht. Ik bleef eerst nog 2 weken bij haar want ze moesten nog een backgroudcheck doen naar mijn gastgezin. Ik werd goed op de hoogte gehouden van alles. Na 2 weken werd ik opgehaald. Ik zat in een leuk gastgezin en had een gastzusje van rond mijn leeftijd. Het waren aardige mensen die mij deel van hun gezin maakten en ik voelde me er best wel thuis. Zij wouden dat ik de ‘real American experience’ zou krijgen. Dus wouden ze dat ik met alles op school mee deed. Nou ben ik niet de meest sportieve persoon dus hoefde dat van mij niet zo. Verder was het een erg leuk gezin en had ik daarnaast ook veel contact met mijn coördinator en samen met andere buitenlandse studenten organiseerden we avonden dat we samen dingen gingen doen.

29952_389233330965_63597_n

Hoe was het jaar?

De overal experience van het jaar was heel vet. Een ervaring om nooit te vergeten. Was het nou echt zoals in de films? Ja, dat denk ik wel. Er zijn cheerleaders en football spelers en ik ben naar prom geweest, de feestdagen zijn er ook. Maar het wordt zo snel normaal. Je gaat er ook maar gewoon naar school. Alleen heb je wel alle extra net iets speciale dingen. Ik heb nog nooit zo’n lange koude winter gehad. En zulke lange schooldagen. Maar ik kon kiezen uit een pretpakket wat schoolvakken betreft, ik heb ijshockey gespeeld en ik het orkest gespeeld. Het was de koudste winter die ik ooit met mee gemaakt met -30/-40. Maar dat is ook wel iets om mee te maken toch? Het was echt een heel erg gaaf jaar.

29202_390539265965_6095975_n

Zou ik het je aanraden?

Alles wat goed geregeld, ik ben goed ondersteund en ik heb veel plezier gehad. Ook heb ik vrienden gemaakt daar die nu nog steeds mijn vrienden zijn, ik heb veel geleerd en ik ben er behoorlijk zelfstandig door geworden. En ik ben hierdoor ook verslaafd geraakt aan het meer zien van de wereld. Ik zou geen reden voor je weten om het niet te doen. Ik zeg Gaan!

Met EF kun je in verschillende landen een school jaar doen of een taal cursus doen. Wil je meer informatie? Check dan hun website hier

Heb je nog vragen, stel ze gerust!

Author

1 Comment

  1. Pingback: 10 x Reis opties | Fartravels.nl

Write A Comment