Franz Josef, een prachtig plaatsje in Nieuw Zeeland die een bijzonder plekje heeft in mijn hart. Na hier 5 maanden te hebben gewoond kennen we de ins en outs! Die in’s en out’s ga ik hier met je delen! Hier vind je alles over Franz Josef.

De legende

De Maori naam voor Franz Josef is Ka Roimata o Hinehukatere wat betekent de tranen van Hinehukatere. De legende: Hinehukatere was een vrouw die van bergbeklimmen hield. Haar grote liefde Wawe had moeite om haar bij te houden. Op een dag, terwijl ze aan het klimmen waren verloor Wawe zijn grip en viel hij honderden meters naar beneden naar zijn dood. De goden veranderden Hinehukatere haar tranen in ijs waardoor de gletsjer ontstond.

Franz Josef

Franz Josef is een plaatsje in de bergen op het zuider eiland van Nieuw Zeeland met zo’n 300 vaste inwoners. Het heeft een supermarkt, bioscoop, 7 restaurants en talloze helikopter bedrijven. Franz Josef is dan ook bekend om haar gletsjer, waar je sinds 2008 niet meer zelf op kunt maar alleen nog maar door middel van een helikopter. Dat is dus big business voor de helikopter bedrijven. Franz Josef trekt zo’n 250 duizend toeristen per jaar!

Franz Josef is aan de westkust, dichtbij de zee. (Lees ook Must See’s in de omgeving van Franz en Fox) Door dat de bergen en de zee zo dicht bij elkaar zijn regent het hier zeer regelmatig. Dat is een beetje balen als je een helikopter vlucht hebt geboekt want als jij de bergen niet kunt zien door de regen of wolken dan kan de piloot dat dus ook niet. Hierdoor worden de vluchten vaak gecanceld. Gelukkig is er in Franz Josef meer te doen

Activiteiten

Helikopter rit
De meest populaire activiteit om te doen in Franz Josef. Je kunt kiezen voor een 20,30 of 40 minuten helikopter rit over de gletsjer. Onderweg stop je ergens om foto’s te nemen om vervolgens weer terug te vliegen. Er zijn verschillende bedrijven die de vluchten aanbieden. Denk er wel om dat wanneer het bewolkt is de helikopter niet vliegen! Er is dus geen garantie wanneer je boekt je daadwerkelijk ook gaat vliegen, gelukkig krijg je gewoon altijd je geld terug.

Gletsjer hike 
Nog een hele gave activiteit. Je gaat met de helikopter de gletsjer op waar je met je groep en gidsen uitstapt en een tour doet over de gletsjer. De gids verteld je alles over de gletsjer en de natuur verschijnselen. Wanneer je niet goed ter been bent is het slimmer om te gaan voor de helikopter rit met uitstap en niet voor de gletsjer hike.
Het is een beetje prijzig, maar het zeker waard. Dit is een once in a lifetime ervaring!

Hot pools
Zin om te relaxen na je drukke activiteit? Ga dan naar de hot pools. Er zijn 3 verschillende baden met verschillende temperaturen. Er zijn bankjes in het water en je kunt hier uren in het heerlijke water vertoeven. Of neem een massage!

Kayaken
Samen met een vriendelijk gids vertrek je met de kayaks naar Lake Mapourika. Je kayakt een uur over dit prachtige meer en vervolgens doe je een kleine wandeling waar je kans hebt om de kiwi vogel te spotten! Vervolgens kayak je nog een rondje over het meer en ga je weer terug. Deze activiteit is prima te doen in regen én zon.

Quad bike
Met een slogan als ‘The wetter, the better’ weet je dat deze activiteit ook geschikt is om te doen wanneer het regent. En dat komt goed uit want het regent nogal regelmatig in Franz Josef. Je wordt in een pak gehesen en oefent een paar rondjes en dan is het tijd voor de echte rit, je scheurt door een maanachtig landschap met gave uitzichten.

Monsoon
Deze ski hut achtige bar valt zeker op wanneer je er langs loopt. Monsoon is de enige bar/club van Franz Josef waardoor het een populaire plek is voor jongeren. Monsoon hoort bij Rainforest Retrait. Rainforest retrait is een hotel, hostel en camping. De meeste bussen vol backpackers zoals Stray, Kiwi Experience etc. stoppen hier en overnachten in Rainforest retrait waardoor het een gezellige bende is in Monsoon! Op een zonnige dag kun je hier lekker buiten een terrasje pakken en eten of wanneer het regent ga binnen voor het open haard zitten. Deze plek is altijd gezellig en druk!

Hikes
Er zijn in de omgeving van Franz Josef veel hikes om te doen.

Franz Josef Glacier. De meest populaire hike is de hike naar de gletsjer. Dit is een makkelijke wandeling langs prachtige watervallen en gekleurde stenen. Deze wandeling is zo’n 45 minuten(anderhalf uur retour) en je komt aan het einde uit bij het uiteinde van de gletsjer. Dit is echt een aanrader wanneer je de tijd hebt!

 

Roberts Point Track. Dit is een behoorlijk pittige hike maar aan het einde is het ‘so worth it’. Deze hike brengt je naar de andere kant van de gletsjer en een stuk hoger op. Je hebt een fantastisch uitzicht vanaf hier. Deze hike is 12,5km en je doet er zo’n 6 uren over. Zeker de moeite waard! Trek wel goeie schoenen aan en neem genoeg water en eten mee
Alex Knob Track. Nog een pittige hike. Deze gaat de andere kant op. Net zoals bij de Roberts Point is het zo de moeite waard voor de uitzichten. Deze hike is 17km retour en je doet hier zo’n 8 uren over. In de winter kan hier behoorlijk wat sneeuw liggen.

Voor meer hikes klik hier

Waar slapen?

Franz Josef heeft vele hotels, motels, hostels en campings. In de Nieuw Zeelandse zomer is het in Franz Josef behoorlijk druk dus je wilt op tijd boeken! Voor campings in de buurt van Franz Josef, check de app CamperMate. Hotels, motels en hostels kunnen je boeken via booking.com, klik hier voor een kortingscode

Hoelang?

2 – 3 volle dagen in Franz Josef is genoeg.

Wanneer je rond reist door Nieuw Zeeland moet je echt stoppen in Franz  Josef, een ongelofelijk leuk plaatsje met veel activiteiten en prachtige natuur! Ben jij ooit in Franz Josef geweest?

 

 

Author

Write A Comment