Gunung Mulu National park is een van de meest bijzondere ervaringen die je in Maleisisch Borneo kunt op doen. Bezoek de grotten, neem een bootje over de rivieren door de jungle of neem een kijkje in een longhouse. Hoe je in Mulu nationaal park komt, hoeveel het kost, waar je moet slapen en welke activiteiten je kunt doen kun je hier lezen!

img_3633

Hoe kom je er?

Dagelijks gaan er vluchten naar Mulu vanuit Miri, Kota Kinabalu en Kuching.
Wij kozen voor een vlucht vanuit Miri, deze duurde 30 minuten en kostte ons €32pp. Om terug in de bewoonde wereld te komen vlogen we naar Kuching. Deze vlucht duurde anderhalf uur en kostte €42pp.
De vliegtuigen zijn relatief kleine propeller vliegtuigen, klein maar zeer comfortabel en een hele ervaring.
Op het vliegveld kun je een ’taxi’ pakken of je kunt worden opgehaald door de plaats waar je verblijft

img_3681

Waar slapen?

De opties voor verblijf plaatsen in Mulu zijn beperkt. Boek dus van te voren een slaapplaats. Je kunt er voor kiezen om in het park zelf te slapen. Maar je kunt er ook voor kiezen een stukje buiten het park te verblijven, dit is wat wij deden. Wij boekten 3 nachten in Mulu village (te vinden op booking.com)
Mulu village is aan het einde van de enige straat in Mulu, vlak voor het Merriot hotel. Mulu Village is een enorme aanrader. Het is op zo’n 30 minuten lopen of 10 minuten fietsen van het park. De eigenaren James & Brenda zijn ontzettend vriendelijk. Zodra je aan komt vertellen zij je alles over de omgeving, ze helpen je met het boeken van activiteiten en elke ochtend maakt Brenda je een heerlijk ontbijt. Ze zijn erg behulpzaam en de kamers zijn prima. De elektriciteit gaat elke avond van aan van 6 tot 12, dit is dus wanneer je moet douchen, opladen en genieten van de ventilator.

Wat doen?

Wanneer je voor de eerste keer in het park komt ga je naar de receptie en haal je je entree bewijs voor 30 ringgit(€6,30) en krijg je en plattegrond mee met activiteiten. Wanneer je een van deze activiteiten wil doen kun je deze ook bij de receptie boeken. Activiteiten die wij gedaan hebben:

img_6018

Deer & Lang Cave
In Mulu national park zijn een aantal showcaves die je met een tour kunt bezoeken. We hebben zelf deze grotten niet bezocht maar er staan bankjes buiten waar we hebben gezeten om de show te kijken. Elke avond tussen 4 en 6 komen er duizenden, misschien wel miljoenen vleermuizen tegelijk naar buiten vliegen. Het is prachtig en indrukwekkend om te zien. In kronkels vliegen ze naar buiten.

img_6127-1

Clearwater cave & cave of winds
Vanuit het park of mulu village gaat deze tour elke dag. In een smalle lange boot ga je met z’n 6en over de rivier door de jungle naar deze grotten. Eerst bezoek je de cave of winds en vervolgens de clearwater cave. De grotten zijn erg bijzonder om te zien en de rit over de rivier is ook erg gaaf. Bij de clearwater cave geven ze je de kans om buiten de grot in de rivier te zwemmen om af te koelen.

img_6365-1

Long Iman Ba’Desai waterval
In een smalle boot ga je de andere kant de rivier op. Weg van het park. Na 15 minuten door de smalle rivier kom je uit bij de grote rivier. Na nog eens 15 minuten kom je bij de de Long house van de Long Iman tribe. Hier woont een oude jungle stam die van de regering de jungle uit moest en in dit gebouw moest wonen. Je wandelt hier wat rond tot je met je gids door de jungle gaat naar de waterval. Onderschat deze hike niet. Ze zeggen 45 minuten door de jungle (afhangend van je groep en de regen die de vorige dag is gevallen kan dit langer duren) Neem genoeg water mee! Je hiked door de jungle naar een prachtige waterval waar je kunt afkoelen. Vervolgens hike je terug en ga je lunchen bij de familie van de tribe. Je krijgt eten dat ze zelf vangen en planten die ze eten. Na deze avontuurlijke ochtend ga je terug naar je accommodatie. Zeer bijzondere ervaring.

img_6460

Canopy walk
De Mulu skywalk is de langste boom canopy walk ter wereld. Het is 450 meter lang en 20 meter boven de grond. Samen met een gids wandel je 2 uren over dit pad planken door de bomen en geniet je van prachtige utizichten. Met een beetje mazzel zie je bijzondere vogels en andere beesten.
Andere activiteiten die je kunt doen
– Night walk – ga s’avonds door het park en zie bijzondere insecten en andere beestjes
– Pinnacles – een van de meest bekendste foto’s die je ziet is van deze bijzondere rots formatie. Het is alleen niet makkelijk om deze te bezoeken. Om deze te kunnen zien hike je 3 dagen door de jungle samen met gids en groep.

img_3718

Kosten Mulu

Het bezoeken van Mulu is aardig prijzig. Door alle activiteiten, het vliegticket eten en slapen lopen de kosten aardig snel op. Wat hebben wij uitgegeven met 2 personen in 4 dagen, 3 nachten in Mulu
Vervoer (vliegtuig, taxi, fietsenhuur)          €160
Slapen (3 nachten in Mulu Village)             €51
Eten (eten en drinken)                                   €65
Activiteiten (tours en parkfee)                    €110

Totale kosten Mulu voor 2 personen        €386

img_6162

Handige info

-Omdat Mulu in de jungle is het heel erg warm, blijf daarom veel water drinken
– En omdat mulu in de jungle, het regenwoud is regent het er veel. Neem daarom een regenjas mee en bescherm je camera etc.
– Neem een hoofdlampje mee. Er zijn geen straatlantaarns dus wanneer het donker wordt buiten is het ook echt donker.
– Doe een paar keer per dag deet op. Er zijn veel insecten!
– Neem genoeg cash mee. Er is geen ATM!
– Boek je accommodatie van te voren en je vliegticket terug, Er is bijna geen wifi of service. Mocht je echt wifi nodig hebben het Merriot hotel heeft wifi en het park restaurant.
– Neem goeie schoenen mee. Het is een stuk comfortabeler en veiliger om schoenen aan te hebben tijdens de tours.
– Er zijn niet echt winkels behalve 1 winkeltje dat wat water en eten verkoopt.

Mulu is een van de gaafste ervaringen die ik heb meegemaakt. Het is een ongelofelijke aanrader en heel erg het geld waard!

Wil je meer lezen over Mulu, ga dan naar hun officiële website : mulupark.com

Meer lezen over Borneo? Klik dan hier

 

Author

4 Comments

  1. Pingback: Maleisisch Borneo | Fartravels.nl

  2. Pingback: 500 dagen wereldreis | Fartravels.nl

  3. Pingback: 5x waarom jij naar Borneo moet! | Fartravels.nl

  4. Wat gaaf dat je de exodus meegemaakt hebt! Ik heb het helaas gemist. Ik ben wel blij dat ik minder last had van de insecten. Ik heb helemaal niet hoeven smeren, maar dat kwam denk ik door het seizoen en doordat de vleermuizen muggen heerlijk vinden 🙂

Write A Comment