Scams op reis, ze gebeuren maar wat te vaak, overal. En het stomme is, wij trappen bijna overal in. Te goed van vertrouwen en té naïef en dat voor een relatief ervaren reiziger.
Wil je weten hoe je scams kunt herkennen en wat je ertegen kunt doen op het moment? Dat ga ik je nu vertellen!

Aap op je hoofd
Marrakech 2016. Op het plein staan mannen met apen en cobra’s etc. Pas op dat wanneer je langs loopt je niet ineens een aap op je hoofd krijgt want ja, je zult er voor moeten betalen.
Wat kun je hier tegen doen?  1. met een hele grote boog om de apenmannen heen lopen. 2  is het ze gelukt een aap op je hoofd of schouders te gooien dan kun je; weg lopen zonder geld te geven want jij hebt hier niet om gevraagd, 3. je kunt ze ook een paar euro’s geven en dan zijn ze blij en schreeuwen ze niet meer.

Neppe bankbiljetten
Denpasar, Bali 2016. Ontzettend vaak gehoord al maar op het moment zelf niet aan gedacht. We namen een taxi van ons hotel naar het vliegveld. het koste 100.000 roepia. We gaven een biljet van 100.000 maar de taxi chauffeur gaf ons ons bankbiljet terug en zei dat het een 10.000 was. Oh oops sorry meneer we gaven hem een nieuwe 100.000 en gaven de 10.000 als fooi. Toen we eenmaal buiten de taxi stonden bedacht ik me de scam. Stu had helemaal geen 10.000 in zijn portemonnee en de 10.000 en de 100.000 hebben een andere kleur. Stom!!!
Wat kun je hier tegen doen? Je kunt niet bewijzen dat je hem een 100.000 hebt gegeven. Dat maakt het behoorlijk lastig!  Wij gingen niet met een normaal legaal taxi bedrijf maar in een gewone auto dat zal bij ons ook mee hebben gespeeld in het probleem dus 1. neem een gewone betrouwbare taxi 2. vertel de man dat je hem echt 100.000 hebt gegeven. En hoop dat hij het hier bij laat.

Wisselhokjes
In Azië zijn ze overal te vinden, mensen bij wie je geld kunt wisselen. Maar pas hier wel goed op want ze kunnen je hier makkelijk oplichten. Bij Stuart gebeurde dit bij de grens tussen laos en vietnam. Hij wist niet precies hoe de wisselkoers was en kreeg veel te weinig geld terug.
Wat wij ook regelmatig hebben gehoord is dat wanneer je het geld wisselt ze sneller kunnen tellen dan dat ze de bankbiljetten neerleggen zodat het echt lijkt alsof daar $100 op tafel ligt maar het eigenlijk $90 is. Of wat ook kan gebeuren is dat ze het geld voor je hebben geteld, het klopt en dan ergens in de tafel een gleuf hebben dat zodra ze een mooi stappeltje van het geld maken er een paar bankbiljetten in een kluis onder hun tafel vallen
Wat kun je hier tegen doen? 1. weten wat de wisselkoers is, check van te voren hoeveel geld je terug hoort te krijgen 2. alvast vooruit rekenen  3.altijd natellen zodra je je geld hebt gekregen.

Vrienden maken
Marrakech 2016. Daar liepen we dan, gezellig over straat te kletsen wat het volgende is dat we gaan bezoeken. We kwamen een jongen tegen van onze leeftijd die ons iets vertelde over de tuinen in het park en dat het leuk was om de joodse wijk te bezoeken, bedankt! We liepen verder en kwamen hem toevallig weer tegen, hij wees ons de weg en wij liepen verder. Toen we hem weer tegen kwamen zeidie dat hij wel met ons mee zou lopen zijn werk was toch in de buurt. Onderweg gezellig kletsend en veel te weten te komen over elkaar cultuur. Ik was happy en totaal niet suspicious, Stuart kneep t al wel maar wat doe je. Eenmaal aangekomen bij zijn werk wou hij geld van ons want ja een gids kost ook ontzettend veel geld en hij had ons nu ook de weg gewezen.
Wat kun je hier tegen doen? 1. Thanks, but no thanks. We vinden het zelf wel en we willen die kant helemaal niet op. 2. van te voren vragen of hij er geld voor wil zien 3. meegaan en hem een paar euro’s geven 4. meegaan en niet betalen

Gesloten
Wat regelmatig gebeurd bij paleizen in Bangkok, Jakarta oid. Is dat er mensen buiten staan met tuktuks die zeggen dat het paleis gesloten is en je wel ergens anders heen kunnen brengen of mensen op straat die je de weg willen wijzen. Deze mensen zullen je naar winkeltjes brengen waar je iets moet kopen en hij commissie zal krijgen.
Wat kun je hier tegen doen? 1. Check op internet of de tempel open is die dag 2. het klinkt heel stom en behoorlijk logisch, maar loop niet zomaar met vreemde mensen mee, ik vind het vreselijk want ik vertrouw mensen graag maar t kan eigenlijk gewoon niet. 3. Wees niet naïef.

Paardenrit naar de boot
Lombok 2016. We zaten in een restaurant te wachten tot we opgeroepen werden dat de boot zou vertrekken. Het begon ineens ontzettend hard te regenen toen een paar mannen riepen “we moeten nu vertrekken allemaal naar de boot!” Shit, oké. Daar ga je met je backpack en al rennend. Ze leiden je naar een paar paarden en wagens en zeggen dat dit de enige weg die kant op is en dat het heel ver lopen is en dat de boot snel vertrekt dus dat je op moet schieten. En aangezien het regent en je je hele hebben en houden bij je hebt heb je dus niet zoveel keus. Ze vragen hier een belachelijk bedrag voor waar je bijna 2 dagen in Bali voor kunt rondreizen
Wat kun je hier tegen doen? 1. Weglopen, ik loop zelf wel. Hoe ver het ook is 2. Afdingen. 3. Maar gewoon mee gaan en dat geld betalen.

Backpacks op de boot
Lombok 2016. Eenmaal bij de boot aangekomen sta je te wachten (ja echt zoveel haast hebben ze niet hoor) tot je hoort dat de boot vertrekt. Zodra ze het omroepen komen er mannetjes aan die je backpack op pakken en naar de boot brengen. Een fijne afwisseling voor het niet hoeven dragen van je zware backpack. Maar daar komtie natuurlijk al, je moet er wel voor betalen. En je hebt hier helemaal niet om gevraagd!
Wat kun je hier tegen doen? 1. nee, nee, ik draag mijn eigen tas! 2. een kleine bijdrage geven.

 

Ik ben een ontzettend naïef mens, ik weet het. Hoe kunnen wij nou in zoveel scams trappen?! Het gaat uiteindelijk om een paar euro’s, echt niet veel geld. Voor hun kan een paar euro echt veel verschil maken. Ik vertrouw graag mensen en ik haat het om op reis te gaan met het gevoel niemand te kunnen vertrouwen en dat iedereen je op zal lichten, maar de kans zit er dik in, dus hier moet je rekening mee houden.
Heb je iets aan mijn tips gehad? Heb je iets toe te voegen? Ben jij ooit in een scam getrapt?

 

 

Author

Write A Comment