Je bent het inmiddels wel een beetje van me gewend, schrijven over persoonlijke zaken, vrouwen zaken. Zoals ik 3 jaar geleden deed, toen ik op zoek was naar een andere anticonceptie. Indertijd koos ik voor de Implanon. Inmiddels, 3 jaar later, is het tijd voor iets nieuws. Geen anticonceptie deze keer, maar de lady comp.

Koos anticonceptie loos

De reden dat ik ben gestopt met hormonale anticonceptie is omdat ik een beetje klaar ben met de hormonen. De Implanon is me de afgelopen 3 jaar prima bevallen hoor, maar ik zit al zo lang aan de hormonen dat ik eigenlijk wel graag wil weten wie ik ben zonder hormonen.

Wat is de ladycomp?

De lady comp is een cyclus computer. Een apparaatje die je overal mee kunt nemen (dus ook op reis) om je cyclus in kaart te brengen. Op deze manier kun je er achter komen op welke dagen je vruchtbaar of onvruchtbaar bent. Wanneer je weet welke dagen je vruchtbaar(rood) en onvruchtbaar(groen) bent weet je dus ook wanneer je beschermde/ onbeschermde seks kunt hebben. Zo moet je dus (als je niet zwanger wilt worden) op de rode dagen geen of veilige seks hebben en op groene dagen ben je onvruchtbaar, dus is het niet nodig om een condoom te gebruiken. Zoals met eigenlijk alle methodes kent ook de Ladycomp haar eigen betrouwbaarheid. Zo is de lady comp 99.3 % betrouwbaar.

Hoe het werkt

Er zijn meerdere variaties van de lady comp zo is er de Pearly, een kleine simpele variatie, de Lady comp advanced en de lady comp baby(voor als je zwanger wil worden).

Na een nacht van minimaal 5 uren is het de bedoeling dat je met de lady comp je temperatuur meet voor het opstaan. Het is belangrijk om dit meteen te doen omdat het dan de basale lichaamstemperatuur meet.
Door dit dagelijks te doen kent de lady comp jou cyclus tot in de kleinste details en kan het je cyclus voorspellen.

Op het scherm na het meten komt een bolletje te staan met de meting en zie je door de kleur van het bolletje je vruchtbaarheid.

Wanneer het bolletje rood is, betekent het dat je vruchtbaar bent.
Met groen ben je niet vruchtbaar.
En met oranje twijfelt je lady comp, dit kan net die extra dag zijn of het is nog in de leerfase. Wanneer je lady comp dus oranje aangeeft kun je het het beste als rood beschouwen.

Met de lady comp advanced kun je je vruchtbaarheid tot 180 dagen terug zien, heb je inzicht in je cyclus en kun je zelfs een wekker instellen!

Wekker 

De lady comp heeft een ingebouwde wekker die je dus s’ochtends wekt en meteen herinnerd om te meten. Het meten is makkelijk en snel (zo’n 60 seconden)
Zodra je wakker word druk je op de toets om de wekker uit te zetten, daarna druk je meteen om te meten. Je legt de sensor onder je tong en houdt je mond dicht tot je Ladycomp het geluidje maakt, dat betekend dat de meting klaar is. Zodra de meting klaar is kun je de vruchtbaarheid voor die dag zien.

Cyclus kalender 
In de cyclus kalender kun je de vruchtbaarheidsverloop zien van de afgelopen maanden en kun je ook meteen kijken wanneer je ongeveer ongesteld bent in de komende 6 maanden. Voor de LC advanced t kun 180 dagen terug zien, bij de pealry is dat 90, bij de LC baby 240 dagen. Je kunt thuis zelf een dataprint op de computer maken thuis door in te loggen op de website. Op die manier kun je nog veel verder terug kijken!

Waar kun je het kopen?

De lady comp kun je kopen op deze website. De Pearly kost €345, de Lady comp Advanced €485 en de Lady Comp Baby €555.

De technische levensduur is 7 jaar maar in werkelijkheid werkt het 10-20 jaar.

Ik ga de komende tijd de Lady Comp Advanced uittesten en laat ik je binnenkort weten hoe het me bevalt! 

 

Author

2 Comments

  1. Nice, ben benieuwd wat je er van vind. Heb laatst een implanon laten plaatsen, maar als deze er over 3 jaar uit moet wil ik eigenlijk ook wel gewoon hormoon vrij gaan.

    • fardou Reply

      De implant beviel me verder prima hoor! En ik ben pas een paar weken zonder dus ik kan er nog niet veel van zeggen maar het idee om hormoon vrij te gaan vind ik wel echt ongelofelijk fijn. Ik hou je op de hoogte 😉

Write A Comment