Op een paar uurtjes rijden van Cancun vind je Valladolid, een leuk stadje in Yucatan en de perfecte uitvalbasis om in de omgeving op ontdekkingstocht te gaan naar verschillende bezienswaardigheden

Waar slapen?

Wij sliepen in een prima hostel genaamd Hostal Gayser, net buiten het centrum, voor een prima prijs van een tientje per nacht voor een privé kamer. Er zijn in Valladolid genoeg hotels en hostels te vinden (check booking.com, met deze link krijg je 15 euro korting!)

Hoe kom je hier?

Wanneer je zelf een huurauto hebt kun je hier makkelijk in een paar uurtjes van Cancun, Playa, Tulum of Merida heenrijden. Het ligt erg centraal. Wanneer je met de bus reist kun je vanuit veel steden op de ADO bus richting Valladolid stappen. Deze bus zet je in het centrum af in de buurt van vele hotels en restaurants

Wat te doen?

Wanneer je naar Valladolid komt zul je zien dat meerdere toeristen hetzelfde dachten. Het is namelijk een prima uitvalbasis om dag tripjes in de buurt te doen.
Vanaf het ADO bus station is het een klein stukje lopen naar het plein waar verscheidene eet kraampjes staan (probeer de marquesitas! Yum!) . Aan dit plein vind je een grote bank, een prachtige kathedraal en het toeristen bureau waar je altijd even naar binnen kunt lopen met je vragen over hoe je waar komt en hoe laat een bus gaat bijv. Super handig!

Chichen Itza

Eén van de 7 wereldwonderen in Chichen Itza. Deze tempel werd gebouwd door de Mayas en is een indrukwekkend bouwwerk om te zien. Toeristen vanuit de hele wereld komen om dit te aanschouwen dus verwacht grote drukte! Toerbussen vol drukte. Als je zelf een auto hebt gehuurd tijdens je reis door Mexico kun je van Valladolid in zo’n 45 minuten hierheen rijden of je kunt in Valladolid een tour boeken. Wat ook kan is zelf met het openbaar vervoer gaan zoals wij deden. Dit scheelt je behoorlijk wat geld! Vanaf het ADO busstation gaan vanaf 9 uur elk half uur bussen naar Chichen Itza, dit kost nog geen 2 euro! Waar de bus je afzet kun je later ook weer opstappen. Een kaartje kun je gewoon aan het loket kopen, al zul je hier misschien wel even voor in de rij moeten staan. Zoals ik zal zei kan het behoorlijk druk worden dus hoe vroeger je gaat hoe meer kans je hebt dat er nog niet zoveel mensen zijn! Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen!

Cenotes

In de buurt van Valladolid vind je tal van prachtige cenotes. Een cenote is een water bevattende grot of poel. De 2 bekendste in de buurt van Valladolid zijn Cenote Samula & Cenote Xkeken. Dit is zo’n 10 minuutjes rijden vanuit Valladolid, als je zelf een auto hebt volg dan Cenote Dtzitnup. Ga je met het openbaar vervoer dan kun je in de buurt van het busstation mini vans vinden die je voor een paar euro naar beide cenotes brengen.
Welke naar onze mening ook heel tof is is cenote Suytun. Vanuit het centrum kun je voor een eurotje of 5 een taxi pakken naar deze cenote een paar kilometer buiten de stad. Wij gingen om een uur of 9 en toen was er niemand en ging ie een kwartier later pas open. Een goeie tijd om te gaan dus als je vette plaatjes wilt schieten. De entree is 70 pesos per persoon. Je loopt een paadje af en aan het end van dit pad is een trap naar beneden, ik vond het persoonlijk eerst een beetje griezelig maar het is echt best magisch. Je kunt hier zitten genieten van dit prachtige wonder en je mag er ook in zwemmen, echt een aanrader! Er zijn verder nog veel meer cenotes in de buurt dus je kunt zelf op ontdekkingstocht gaan en de mooiste in de buurt vinden

Voor Valladolid heb je 2 – 3 nachten nodig om alles te kunnen zien en doen wat je wilt. Er is een bank, dus je kunt pinnen. Er zijn veel restaurants en hotels dus verder niks om je zorgen over te maken. Zeker een stop om niet te missen tijdens je reis door Mexico!

Author

Write A Comment