Is je working holiday voor Canada goedgekeurd? Gefeliciteerd! Wat nu? Wat moet er verder nog geregeld worden? Wat moet ik aan papieren etc meenemen en hoe werkt het wanneer ik het land in kom? En wat moet ik regelen in mijn eerste week in Canada!?Die vragen beantwoord ik voor je!

Je kon hier lezen hoe je je Canadese working holiday aanvraagd. Is het je gelukt? Gefeliciteerd! Maar now what?

Voor vertrek
Reisverzekering aanvragen

Canada laat je het land niet in als je je niet hebt verzekerd. Zorg er dus voor dat je je hebt verzekerd bij een van de vele reisverzekeringen. Ik heb zelf een reisverzekering bij Joho. En die bevalt me tot nu toe prima. Zorg ervoor dat je een Engelse versie van je premie hebt want ze kunnen er bij de grens naar vragen

Uitschrijven bij je gemeente

Ga je voor langer dan 7 maanden naar Canada? Zorg er dan voor dat je je uitschrijft bij je gemeente anders kun je een hoge boete verwachten. Zorg er ook voor dat je je zorg toeslag stop zet

Tijdens vertrek

Je bent vertrokken, zit in het vliegtuig en hebt afscheid van iedereen genomen. Zorg er voor dat je kopietjes van je paspoort, pasfoto, reisverzekering, POE papier en je bankrekening hebt. Officieel heb je $2500 in je bankrekening nodig om het land binnen te komen maar hier vragen ze lang niet altijd naar, toch is het handig om dit voor de zekerheid wel te hebben, wanneer je geen risico’s wil nemen.

Je bent in Canada

Oke, je bent het vliegtuig uitgestapt en je loopt richting de douane. Alles wat je op dit moment nodig hebt is je paspoort en je POE (Port Of Entry letter, dit is de brief die je krijgt bij goedkeuring). Ik werd van de ene douane naar de andere gestuurd. De ene keek ernaar en de ander stempelde mijn papieren. Uiteindelijk moest ik naar het immigratie kantoor. Daar laat je aan de balie je papier en je paspoort zien, moet je een paar vragen beantwoorden over waar je gaat wonen oid en dan moet je nog een paar minuten wachten op goedkeuring. Wanneer alles is goedgekeurd krijg je een papier met je eind datum en een stempel in je paspoort. Je working holiday is nu officieel begonnen.

Mag ik nu het land nog wel uit?

Ja hoor, je mag Canada in dit jaar in en uit vliegen wat je wil zolang je dat papier dat de immigratie aan je geeft en je paspoort maar bij je hebt en het papier dat ze je bij de immigratie afgeven wanneer je voor de eerste keer het land in komt

Je bent in Canada, en nu?

Wonen
De eerste paar nachten is het prima om in een hostel te slapen maar daar ben je waarschijnlijk snel zat van. Om de juiste woonruimte te vinden kun je het beste online kijken. Op websites als kijiji.ca en craigslist.ca is vaak wel een woonruimte als een basementsuite of appartement te vinden. Ook kun je op Airbnb kijken om iets voor langetermijn te huren, je krijgt dan vaak een aantal percentage korting op je huur.

SIN 
Zonder SIN (Social Insurance Number) kun je niet werken in Canada. Je SIN is je belastings nummer. Deze kun je aanvragen bij Service Canada kantoor die kun je vinden in bijna alle steden. Je neemt je paspoort mee en je visum en vult de papieren ter plekke in. je krijgt je SIN dan meteen mee. Dit kost je helemaal niks maar moet wel even gebeuren.

Telefoon 
In Canada is een telefoon abonnement iets duurder dan in Nederland. Zelf heb ik een “monthly plan” dit is maandelijks plan en kun je dus ook elke maand opzeggen. Ik ben bij Fido, daar heb je voor $45 2 GB. Dit is voor mijn gebruik meer dan genoeg. Je kunt in de ‘mall’ een simkaartje kopen en alles instellen.

Werk
Je bent hier om te reizen en te werken. Hoe je het beste werk kunt vinden? Eigenlijk op dezelfde manier als dat je het thuis zou doen, kijk op Indeed, ga rond met je C.V. of doe het op je eigen manier. Canada is een land vol met werkgelegenheid dus ik denk niet dat je veel moeite zult hebben werk te vinden.

Canada is een fantastisch land. Een Working Holiday is de beste manier om dit mee te maken en er het optimale uit te halen. 

—————————————————————————————————————————————————————————————

Let wel op dat ik uit eigen ervaring spreek en dat mijn ervaring niet hetzelfde hoeft te zijn als de jouwe.  Er kunnen bij jou aanvraag andere dingen gebeuren en nodig zijn dan bij de mijne. Ik ben niet bevoegd jou officieel visum advies te geven. Ik geef je alleen advies over hoe ik mijn proces heb ervaren en geef je evt. tips indien ze van toepassing kunnen zijn op jou proces. Ben je op zoek naar officieel erkend visum advies, bezoek dan een visum bureau.

Author

Write A Comment