Wanneer je in Nieuw Zeeland aankomt voor je working holiday zijn er een aantal dingen je die moet regelen. Ik heb besloten het wat makkelijker voor je te maken en geef een aantal tips en zet op een rijtje wat geregeld moeten worden.

Wij kwamen afgelopen maart in Nieuw Zeeland aan. Thuis hadden we onze working holiday aangevraagd en toegewezen.

Dingen die je zo snel mogelijk wil regelen wanneer je aankomt.

Sim kaart regelen.

Het handigste is om je telefoon simlock vrij te hebben zodat elke simkaart in je telefoon kan. Je kan bijna overal een sim-kaartje kopen, wij kochten de onze in een winkel waar ze telefoons en laptops etc verkopen. Het sim-kaartje was $2 of zo. Het werkt zo ongeveer hetzelfde als in Nederland. Je kunt pop-ups kopen in verschillende winkels of via internet met je creditcard betalen. Voor $9 per maand heb je al een combo, een soort van abonnement die je per maand kunt stopzetten. Ik betaal $16(€9,50) per maand voor de mijne. Hiervoor krijg je 100 belminuten voor Nieuw Zeeland en Australië, onbeperkt sms’en, 500mb internet en onbeperkt bellen naar andere skinny gebruikers. Voor mij is dit genoeg aangezien we thuis wel wifi hebben en onbeperkt met elkaar kunnen sms’en en bellen. Wil je weten wat het beste bij jou past? Check de Skinny website hier

Bankrekening openen

Direct na aankomst(op een vrijdag) liepen we de Westpac bank in en kregen we een afspraak voor de aankomende maandag. Ben je in een grotere stad zoals Auckland of Wellington dan kan dit langer duren voordat je een afspraak hebt, ben je in een kleinere plaats zoals Mount Maunganui dan heb je binnen een paar dagen afspraak.
Bij Westpac hebben ze een kopie van je paspoort nodig en een bewijs van waar je woont(dat kan ook een hostel zijn, als je maar zorgt dat er iemand een briefje voor je schrijft om te zeggen dat je daar verblijft)
Je hebt een rekening nummer nodig voor je werk. Dat is zo geregeld. Er zijn  een paar dingen die je moet invullen en ondertekenen en binnen no time heb je je pasje een paar papieren en je staat weer buiten. Je hoeft hier geen geld op deze rekening te zetten en je hoeft ook niet te betalen voor je pasje. Je krijgt ook een papier mee voor de IRD want je hebt een bankrekening nummer nodig voordat je je IRD nummer aanvraag

IRD Nummer

IRD nummer is je belasting nummer in Nieuw Zeeland. Wij gingen naar het dichts bijzijnde IRD kantoor in Tauranga. Je moet een kopie van je paspoort, een kopie van je working holiday, het papier dat je van de bank krijgt over je adres(bewijs van waar je woont), en je IRD application inleveren. Dit formulier van de IRD application vind je hier. In dit formulier vragen ze om je TIN nummer( Taxpayer Identification Number) Dit nummer staat op je Nederlandse I.D. kaart. Als ik het goed heb is dit je persoonsnummer.
Wanneer je alles hebt ingevuld kun je het inleveren bij je IRD kantoor en zij sturen het op. Binnen 10 werkdagen krijg je je nummer in de brievenbus. Mocht je je nummer eerder nodig hebben kun je altijd bellen om te vragen of ze het nummer al klaar hebben. Wil je meer informatie lezen over je IRD nummer klik dan hier

Wonen & werken.

Zodra je de bovenstaande dingen geregeld hebt kun je gaan zoeken naar een plek om te wonen en te werken. Het is erg handig om al een paar cv’s uitgeprint te hebben. Voor werk ga langs bij uitzendbureaus, kijk op de prikborden in supermarkten, winkels en hostels, ga opzoek naar briefjes achter de ramen en kijk op websites als indeed, seek en trademe. Ook voor huizen ga langs bij de prikborden en check trademe.
Wat heel handig is is dat de meeste steden wel een facebook pagina hebben. Zo heeft Wellington Vic Deals en heeft Mount Maunganui de Mount Maunganui notice board  Op pagina’s als deze worden vaak kamers en werk aangeboden en je kunt er altijd zelf een bericht op plaatsen om te vragen of iemand iets weet.
Er is over het algemeen overal wel werk te vinden in de horeca in de zomer, wil je werk in de ski gebieden dan moet je voornamelijk op het Zuidereiland zijn in de winter. Wil je kiwi’s, appels, avocado’s, druiven o.i.d. plukken dan moet je in de gaten houden waar je welk seizoen moet zijn.

Nieuw Zeeland is een ontzettend leuk land om te wonen en te werken. Een hele ervaring! Het is een ontzettend divers land voor elk wat wils. Ik hoop dat deze tips geholpen hebben in jou avontuur in Nieuw Zeeland.

Is er iets dat ik ben vergeten of heb je iets toe te voegen? Heb je hier iets aan? 

 

Author

4 Comments

 1. Voor $19 bij Spark kun je ook 500mb mobile-internet, unlimeted txt en 100min bellen. Echter je kunt dan ook bij elke publieke telephone box die Wifi heeft tot max 2gb per dag internetten! Door NZ zijn dat tussen 700-800 plekken!

  • fardou Reply

   Oh super!!! Didnt know that! Bedankt voor de tip!?

 2. Bankrekening openen gaat toch iets minder makkelijk. Ik kwam aan in Queenstown en kon geen afspraak maken voordat ik werk had. Wanaka hetzelfde. Blijkbaar zijn de regels aangepast (dat vertelde ze mij in ieder geval) dat je dus eerst werk moet hebben voordat je een rekening kunt openen. Hartstikke omslachtig want als je werk vindt willen ze je IRD en bankrekening hebben…
  Ben eigenlijk benieuwd of dit in heel NZ is, iemand anders dit probleem ook gehad?

  • fardou Reply

   Oh meen je. Wat onhandig inderdaad! Bij welke bank ben je geweest? En wanneer? In maart konden wij bij Westpac direct een rekening openen zonder werk oid.

Write A Comment