Een aantal maanden backpacken door Azië, wie wil dat nu niet? Maar hoe moet je dit aanpakken? Wat is nu de beste route en tijd? Ik heb antwoorden voor je. Alles over backpacken in Zuid Oost Azië lees je hier!

Mijn eerste grote echte backpack reis in mijn eentje ging naar Zuid Oost Azië. Daar ging ik dan, geen idee wat me te wachten stond. Maar ik heb de tijd van mijn leven gehad, me niet één moment eenzaam gevoeld en ik had de smaak van het wereldreizen te pakken.

De route

De meest bekende route is door Zuid Oost Azië gaat door Thailand, Laos, Vietnam en Cambodja. Hier heb je echt
3 maanden voor nodig, het liefst zelfs nog een beetje meer. Je zult zien dat je onderweg duizenden backpackers tegen komt met dezelfde route en dezelfde ideeën. Je zult je dus niet zo snel alleen voelen en de hele route is een groot feest vol cultuur.

img_0258

Thailand

Bangkok – Chiang Mai – Pai – Chiang Rai
Je kunt het beste beginnen en eindigen in Bangkok, gewoon omdat dit het goedkoopste is. Verblijf hier een paar dagen om je jetleg en culture shock te overkomen. Neem vervolgens vanuit Bangkok de (nacht)trein naar Chiang Mai. Deze trein kun je van te voren op het treinstation nog wel boeken. In Chiang Mai zijn een aantal leuke tempels te bezoeken maar Chiang Mai is voornamelijk bekend door de olifanten, die kun je hier namelijk verzorgen, niet op rijden natuurlijk. Vraag bij je hostel naar de opties.
Van Chiang Mai kun je een mini van nemen naar Pai of Chiang Rai. Pai is een ontzettend leuk bergplaatsje waar je gewoon te lang zult blijven hangen en in Chiang Rai kun je de witte tempel bezoeken.
In Chiang rai kun je in de ochtend gewoon naar het busstation gaan en daar de bus pakken naar de grens van Laos.

img_0370
Laos

Luang Prabang – Vang Vieng – Vientiane
De leukste manier om van Thailand naar Laos te gaan is per slowboot. Wanneer je de grens oversteekt vanuit Chiang Rai staan er aan de andere kant van de grens mannetjes die je naar een slowboot kunnen brengen. De boot gaat in 2 dagen over de Mekong rivier. Dit is een prachtige tocht en de rit is hartstikke leuk want het zit vol met andere reizigers. De eerste avond zetten ze je af in een dorpje en daar kun je nog wel op zoek naar een hostel, je hoeft van te voren niks te boeken, de volgende dag zetten ze je af net buiten Luang Prabang waar je een tuktuk naar de stad kunt pakken.
Luang Prabang is een leuke stad waar je de avondmarkt, tempels en de prachtige watervallen kunt bezoeken. En de bowling alley schijnt toch voor de backpackers die van de boot komen toch wel the place to be te zijn.
Vervolgens met de mini-van naar Vang Vieng wat weer zo’n plek is waar je lekker kunt blijven hangen. Bezoek hier de blue lagoon, de velden, ga tuben(highlight!) en ga lekker friends kijken in de ontelbare restaurantjes met hun prachtige uitzicht! Vanuit Vang Vieng kun je naar de hoofdstad Vientiane waar je naar mijn mening niet te lang hoeft te verblijven. In Vientiane kun je er voor kiezen om naar Hanoi te vliegen of met de bus. Vliegen is een uurtje of zo of je kunt net als ik de bus pakken die doet er 24 uur over.

img_0255
Vietnam

Hanoi- Ha long bay – Sa pa – Hanoi – Hue – Hoi an – Na Thrang – Ho chi Minh
Na een 24 uur durende trip kom je aan in Hanoi. In Hanoi zijn verscheidene musea die je kunt bezoeken van de Vietnam war, ook kun je hier je tour boeken naar Ha long bay en Sa Pa.Er zijn verscheidene hostels, hotels toeristen bureaus die deze reizen verkopen. Ook kun je hier een nachtbusticket kopen die je door hele Vietnam brengt. Doe dit! Dit scheelt je enorm veel geld!
Halong Bay staat bekend als een van de wereldwonderen. Het is een prachtige plaats. Doe een cruise met 2 nachten zodat je er echt even van kunt genieten. Het is wel een van de meer toeristische plaatsen in Zuid Oost Azië. Vervolgens ga je terug naar Hanoi om van daaruit naar Sa Pa te gaan. Je kunt voor een tour kiezen waar je een hike door de bergen doet en bij locals slaapt of je kunt gewoon zelf een hoteletje boeken en op pad gaan. Sa Pa ligt hoog in het noorden in de bergen en allemaal rijstvelden. Een geweldige echt Vietnamese ervaring.
Hue is een plaats die je naar mijn mening en ervaring wel mag overslaan.
img_0256Hoi an daarentegen is ongelofelijk leuk. Dit is dé plaats om kleren te laten maken. Zie je een leuk jurkje of een pak dan kun je die meteen spotgoedkoop op maat laten maken. Het stadje zit vol met kleermakers. Verder heeft het schattige straatjes en restaurantjes, kun je een fiets huren en naar het strand fietsen en kun je door de haven wandelen. Hoi an is een leuk plaatsje
Na Thrang is een goeie plek wanneer je even lekker op het strand wil liggen bij komen. Na Thrang is een populaire strandbestemming voor Russen dushoud hier rekening mee. Voor strandbedjes ed moet je betalen en er zullen ook steeds mannetjes dingen komen verkopen. Na Thrang heeft een aantal leuke kroegjes maar ook een aantal zakkenrollers, altijd opletten dus! (net als veel andere plaatsen in Zuid oost Azië, altijd opletten dus)
Ho Chi Minh, voormalig Saigon. De grootste stad van Vietnam. Het meest bijzondere om hier te doen is om het war remnanst museum te bezoeken. Indrukwekkende tentoonstelling over de oorlog met de VS. Bezoek in deze stad een van de rooftop bars, het tunnelcomplex(lekker overslaan als je nogal claustrofobisch bent) en doe een dagtour naar de Mekong rivier
Vanuit Ho Chi Minh city kun je de bus pakken naar Phnom Phen. Het is een betere grensovergang dan een andere en alles gaat een beetje sneller. Das fijn toch ?

img_0261
Cambodja

Phnom Phen – Sihanoukville – Crusoe island – phnom phen – Siem Reap
Phnom Phen voelt niet als de meest veilige stad en dat is het ook zeker niet. Verblijf in een hotel/hostel waar je je lekker bij voelt en ga niet s’avonds rondwandelen. Er zijn veel tasjes dieven op de been. Toch is deze stad niet te missen want het heeft 2 plaatsen die je bezocht móet hebben. Zo zijn hier de Killing fields en de Tuol Sleng gevangenis. Ongelofelijk indrukwekkend en enorme tranentrekkers maar naar mijn mening zijn dit toch dingen die je moet weten over de Rode Khmer tijd.
Vanuit Phnom Phen kun je een bus pakken naar Sihanoukville, Sihanoukville is een heerlijk strandplaatsje waar je een boot naar de eilanden kunt pakken. Er zijn een aantal leuke beach bungalows die je kunt huren
Crusoe island is niet de meest populaire bestemming maar wel ongelofelijk leuk. Huur een tentje of een bungalow op het strand van dit heerlijke eilandje. Kom even helemaal bij en doe lekker niks.
Siem Reap, dé plaats waar je geweest moet zijn om Ankgor Wat te bezoeken. Het grootste tempelcomplex van de wereld. Huur een fiets of een tuktuk en je kunt hier dagen spenderen om alle geweldige tempels te bezoeken.
Vanuit Siem Reap kun je weer een busje pakken naar Bangkok

img_0262
Thailand

Bangkok – Kho Phangan – Phuket – Kho Phi Phi – Krabi
Terug in Thailand. Als het goed is heb je Bangkok al een beetje bekeken toen je hier aankwam dus kun je meteen een minivan/veerboot pakken naar een van de eilanden. Er zijn ongelofelijk veel eilanden om uit te kiezen in Zuid Thailand. Wij kozen voor Kho Phangan, Phuket, Kho Phi Phi en Krabi.
Kho Phangan is onder backpackers de meest bekende bestemming voor de full moon party. Elke maand met full moon is dit eiland vol met backpackers van over de hele wereld, de rest van de maand is het eiland lang zo druk niet.
Phuket, nog zo’n bekende strandbestemming. Vier hier feest, ga naar het strand, huur een scootertje en cross rond het eiland op zoek naar bijzondere plaatsjes. Geniet!
Kho Phi Phi, een prachtige bestemming bekend van de film The Beach, met Leonardo Dicaprio. Dit eilandje en strand kun je ook bezoeken. Verder kun je naar een prachtig uitzichtpunt klimmen, feesten op het strand, wandelen rond de kleine straatjes en een boottour doen.
Krabi  een leuk plaatsje en een goede uitvalbasis wanneer je naar Kuala lumpur wil of terug naar bangkok.

Deze route is de ultieme route voor een beginnende backpacker. Neem 3 maanden vrij van je werk, een eurootje of €5000 voor vliegtickets en reisgeld, pak je backpack en gaan.
Dit is de perfecte route voor beginnende backpackers. Het is een reis vol cultuur, heerlijk eten, leuke bijzondere activiteiten en natuur en veel feest.

Ben jij van plan door Zuid Oost Azië te backpacken?

Author

4 Comments

 1. Pingback: Thailand | Fartravels.nl

 2. Pingback: Dingen die jij doet tijdens jou backpacktrip door Zuid oost Azië

 3. Hi Fardou!

  Wat een prachtige verhalen over je reis. Ik zit er over na te denken om ook dezelfde route af te leggen (all by myself).
  Toch vind ik het heel lastig met de Visums. Heb jij deze van tevoren aangevraagd of heb je de meesten ter plekke geregeld? Vaak lees ik toch dat mensen zich niet aan het reisschema houden maar zich laten leiden door andere reisgenoten. Lijkt me zelf héél lastig als je aan de visums gebonden bent.

  Kun jij mij verder helpen?

  • fardou Reply

   Hi Meri,
   Dankjewel! Het is echt een aanrader om te doen! Ik heb zelf van te voren niks aangevraagd. En heb me inderdaad een beetje laten leiden door de mensen die ik onderweg tegen kwam. Voor Thailand kun je op het vliegveld je visum krijgen. Wanneer je dezelfde route doet als ik dan kun je voordat je op de slowboot naar Laos ook je visum bij de grens halen. Voor Vietnam is het wel handig om het van te voren te regelen, zelf heb ik dit bij de ambassade gedaan in Vientiane en voor cambodja en Maleisie kun je beide keren weer je visum bij de grens halen. Ik vond het van te voren best een beetje eng en wel wat een gedoe maar wanneer je het uit eindelijk doet valt het behoorlijk mee. Ik zou dus aan raden om je visums steeds ter plekke ter regelen, zo heb je alle vrijheid ;). Ik hoop dat je heel veel plezier hebt met je reis en let me knowo als je nog vragen hebt 🙂

Write A Comment