Als je aan Canada denkt denk je misschien niet meteen aan wijngaarden. Toch vind je in de Okanagan, een wijngebied in British Columbia, tal van leuke wijngaarden waar je kunt wijn proeven. Mijn favoriete plekken lees je hier!

Okanagan Regio

De Okanagan is een regio vol met wijngaarden. In de winter kan het er behoorlijk koud worden maar in de zomer is het heerlijk warm, vaak wel meer dan 40 graden, en is het het ultieme klimaat om druiven te groeien.
Het Okanagan gebied beslaat zo’n 21.000 vierkante kilometer en er zijn verschillende steden in de regio zoals Kelowna, Oliver en Penticton. In de buurt van deze 3 steden ga ik je mijn favoriete wijngaarden delen.

Wijn proeven in Canada

Het leukste om te doen als je naar de Okanagan gaat is natuurlijk het proeven van wijnen. Oftewel tasting. Dit kan bij de meeste wijngaarden (wineries) in de tasting room, de proef kamer. Hier staat vaak iemand achter de balie die je een paar glazen voorzet, vaak 4 maar soms tot wel 8 glazen van ongeveer een slok. Deze persoon vertelt je vaak iets over de wijngaard en over de wijn die je drinkt. Soms is het extra luxe en zit je aan een tafel en komt ze het je serveren. Vaak is de tasting gratis als je een fles wijn koopt maar soms moet je ook voor de tasting betalen. Dit staat vaak wel op het menu.
Nu is het lastige als je veel wijn drinkt dat je dan niet meer mag rijden, er zijn dus verscheidene bedrijven die tours langs de wijngaarden bieden zodat je je niet druk hoeft te maken om nog achter het stuur te kruipen.

Proeven bij Elephant Island

Kelowna

Kelowna is de grootste stad in de Okanagan. Met zo’n 140 duizend mensen is het een van de grotere steden in British Columbia. Kelowna heeft zo’n 40 wijngaarden. Hiervan hebben we er persoonlijk nog niet veel bezocht. Hier toch een paar must visits.

Summerhill Pyramid Winery
Dit is een hele bijzondere. Hier maken ze namelijk gewone wijn maar ook vegan en organische wijn. Zoals de naam al doet vermoeden is hier een pyramide. In deze pyramide wordt de wijn gerijpt. Zij merkten dat door het te laten rijpen in de pyramide ipv er buiten dat er meer smaak vrij kwam. Een hele bijzondere unieke ervaring dus!

Mission Hill
Een van de meest bekende wijngaarden van de Okanagan. Geopend in 1981 hebben ze flink wat ervaring. Je kunt hier in het restaurant heerlijk eten met een prachtig uitzicht en natuurlijk lekkere wijnen proeven.

Proeven bij Platinum Bench

Oliver

In Oliver komen we eigenlijk het vaakst. Stuart heeft hier vrienden wonen waar we vaak kunnen logeren en we doen altijd ons vaste rondje van dezelfde wijngaarden omdat deze zo goed bevallen.

Hester Creek
Onze nummer 1 favoriete plek in heel de Okanagan. Mijn favoriete wijn is hier de Trebbiano. Een Italiaanse stijl witte wijn.
De oudste vines van Hester Creek zijn geplant in 1968 en dat proef je terug in de wijn!

French Door Winery
Eigenlijk ga ik hier altijd heen omdat het zo ongelofelijk mooi is. Het is ietsje prijziger $10 per tasting maar het uitzicht is echt fantastisch. French Door is geopend in 2019 en is dus nog hartstikke nieuw en erg modern. Zeker een bezoekje waard. Reserveren is wel vaak handig!

Hidden chapel
Een hele schattige wijngaard met een, zoals de naam al weg geeft, hidden chapel. Oftewel; een verstopt kerkje. Je kunt in de tasting room 6 van de meest heerlijke wijnen proeven. Als je een fles koopt hoef je de tasting fee niet te betalen en je kunt zelfs je wijnglas meenemen naar huis. We hebben hier een kastje vol met hidden chapel wijnglazen.

Here’s the thing
Echt een ontzettend schattig plek is dit. Een heel mooi geel huisje in het midden van alle wijnvelden met heerlijke wijnen. Zo nu en dan staat er ook een food truck voor het geval je honger hebt na je tasting.

Silver Sage
Silver sage maakt wijn van meer dan alleen druiven. Ze gebruiken namelijk ook fruit als bessen etc. Hun zoete dessert wijnen zijn to die for en de hele proeverij is een echte ervaring in een grote ruimte met leuke verhalen over de wijngaarden. Onze favoriet is de Sunset, een zoete wijn die perfect is voor het kerstdiner!

Platinum Bench
Een unieke ervaring krijg je bij Platinum Bench. Hier wordt namelijk bij elk glas wijn een stuk brood geserveerd die de wijn complimenteert. En lekker dat brood. Mensen staan er in de ochtend zelfs voor in de rij.

District wine village

District Wine Village

Een nieuw concept dat in 2020 is geopend. Heb je geen zin om rond te rijden naar alle verschillende wijngaarden dan is dit de place to be. Bij de District wine village vind je namelijk op 1 plek, net buiten Oliver, 13 wineries, 1 brouwerij en 1 distillery. Met elk jaar meer plekken die de deuren openen op deze plek. Elke wijngaard heeft hier een eigen tasting room en je kunt buiten op het terras heerlijk genieten van verschillende wijnen en live muziek. Een ontzettend leuk concept!

French Door Winery
Hidden Chapel Winery

Penticton

Een van de meest populaire plaatsen als vakantie bestemming. Penticton ligt aan Okanagan Lake en is dus ook een heerlijke strand vakantie. Je kunt heir leuk op stap, lekker eten en natuurlijk heel veel heerlijke wijnen proeven. De meeste wijngaarden vind je in de Naramata bench met wel meer dan 40 binnen 20 minuten rijden.

Ruby Blues & Red Rooster
Nadat de eigenaren Red Rooster verkochten omdat het te groot werd en het papier werk teveel besloten ze dat het nog geen tijd was om het wijnvak helemaal in de wilgen te hangen.
Daarom openden ze de Ruby Blues wijngaard aan de overkant van hun oude avontuur. Waar Red Rooster best elegant en fancy is, is Ruby Blues een beetje zoals de naam doet vermoeden. Een leuke funky boutique wijngaard. Red Rooster is een elegante plek waar je heerlijk in de tuin kunt zitten drinken met een fantastisch uitzicht. Beide wijngaarden zijn zeker een bezoekje waard.

Elephant Island
Elephant island is een wijngaard met heel veel fruitwijnen. Hier vind je bijv. peren wijn, kersen wijn en onze favoriet de frambozen wijn. Een heerlijke afwisseling van alle “gewone” wijnen bij de rest van de wijngaarden in de buurt. En op een prachtige plek tussen alle fruitbomen doe je je tasting aan een tafeltje in de tuin!

Plan je reis

Ben je van plan om van Vancouver naar bijv. de Rockies te rijden kun je er voor kiezen om door de Okanagan te rijden. Kelowna is op zo’n 4 uren rijden van Vancouver. Trek minimaal 2 nachten uit om de Okanagan te bezoeken. Persoonlijk vind ik het het leukst om in Penticton te verblijven aangezien je midden in alle gezelligheid zit. Pak in ieder geval een paar leuke wijngaarden mee! Geniet en drink met mate!

Meer over de Okanagan lees je hier

Author

Write A Comment